A brit Arts & Crafts már a spájzban van!

A brit Arts & Crafts már a spájzban van!

A “kézműves” szó mára olyan divatos kifejezés lett, hogy “kézműves lekvár”, “kézműves szappan” és “kézműves sör” is létezik – tömeggyártásban… Mi van?!

Te is rajongsz a kézműves cuccokért? Nem csodálom! Szépek, különlegesek, egyediek; egyszerre tükrözik a gyártó keze munkáját és a vevő ízlését, hiszen ki-ki ízlésének megfelelően, egyedi darabokból válogathat, vagy akár megrendelésre is készíttethet magának valami szépet. Sőt, nagy divat a kézműves tábor és esti tanfolyam, már nem csak gyerekeknek, de felnőtteknek is, ahol a résztvevők érdekes alkotótechnikákat próbálhatnak ki és tanulhatnak meg, s a program végén maguk alkotta műalkotásokat vihetnek haza.

Hiszed vagy sem, ez nem a mai kor találmánya, de nem ám!

Az angol Arts and Crafts mozgalom haladó építészek és formatervezők laza együttműködése volt, akik a kézművességhez való visszatérés révén akarták megújítani a formatervezést és megformálni a társadalmat – immár 100 éve!

Ilyen volt például William Morris iparművész, akit megdöbbentettek az iparosodás társadalmi és környezeti követelményei, továbbá a túldíszített, silány, gépileg előállított termékek özöne, ezért munkatársaival keresztes hadjáratot indítottak saját koruk ellen, és a tervezés és előállítás egyszerűbb és etikusabb megközelítését hirdették. Nem bíztak az ipari termelésben, mely a szakképzett mesterembert “bérmunkássá, rabszolgává” alacsonyította; új életre akarták kelteni a hagyományos kézművességet olyan kiváló minőségű tárgyak tervezésével és előállításával, melyek nem csak hasznosak, de szépek is.

Az angol Arts and Crafts első korszakára hatott a Preraffaelita Testvériség középkorba menekülő szemlélete – a preraffaelita festők, Dante Gabriel Rossetti, Edward Burne-Jones és Ford Madox Brown mind dolgoztak a Morris & Co. cégnek -, valamint az újjáéledő késő gótika George Edmund Street munkáiban. De legnagyobb hatásúak Augustus Pugin és John Ruskin újító építész elképzelései bizonyultak; eszméiket az elsők közt William Morris valósította meg, amikor 1861-ben létrehozta a Morris, Marshall & Faulkner & Co. céget (amely később 1874-ben alakult Morris & Co.-vá).

A Morrris & Co. termékei előállításánál figyelmen kívül hagyta a modern termelési módszereket, inkább a helyi formák egyszerűségét és a kézműves munka rangját tartotta szem előtt. Az Arts and Crafts mozgalom korai képviselői nem a kereskedelmi megfontolásoktól vezérelt ipari termelést akarták megújítani, hanem arra törekedtek, hogy a kézművesség révén segítsék elő a demokráciát és a társadalmi összefogást. Morris egy gátlástalanul kapitalista társadalom tagjaként a szocializmus elkötelezett híve volt: utópisztikus látomásában a kézművesség erkölcsi megváltást kínált a munkásoknak és a fogyasztóknak egyaránt.

Főképp az ipari folyamatok széttagolódósát találta nyugtalanítónak, mert – véleménye szerint – a munkamegosztás aláásta a munkások jólétét és a művészet egészét. Morris a gépesítést csak akkor tartotta elfogadhatónak, ha nem egyszerűen a termelékenységet szolgálja, hanem a minőségi tárgyak előállítását segíti elő, és egyben csökkenti a munkások terheit. A Morris & Co. és mások kézimunkáival előállított termékei azonban paradox módon nagyon költségesek voltak, és csak a társadalom legtehetősebbjei tudták megvásárolni őket.

Morris és Ruskin eszméi a design morális kérdéseiről, hitük a kézművesség és a közösség társadalmi jelentőségében arra ösztönözték az Arts and Crafts második korszakának tervezőit, William R. Lethabyt, Arthur Heygate Macmurdót és Charles R. Ashbeet, hogy az új formatervezésű tárgyak készítésével olyan szervezeteket hozzanak létre, mint a The Century Guild (1882), a St. George’s Art Society (1883) és az Art Workers’ Guild (1884). Az “Arts and Crafts” kifejezés csak 1888-ban jött létre, amikor az Art Worker’s Guild megalapította Arts and Crafts Exhibition Society nevű társaságot.

Bár az Arts and Crafts második korszakának szervezői egyre nagyobb mértékben használták fel a helyi kézművesség elemeit, néhányan – például Charles Voysey és Ashbee – arra a következtetésre jutottak, hogy Morris látomása a széles körben elérhető, jól formatervezett termékekről, gépesítés nélkül megvalósíthatatlan. Ashbee, aki 1888-ban megalapította a Guild of Handicraft nevű kézműves céhet, odáig ment, hogy “intellektuális luddizmussal” vádolta Morrist, amiért a múlt felé fordul, és szinte teljes egészében elkutasítja a gépi előállítást. Mégis Ashbee jutott a legközelebb ahhoz, hogy megvalósítsa a mozgalom álmát a “vidéki eszményről”, amikor 1902-ben Chipping Campdenbe költöztette a Guild of Handicraftot.

Gordon Russel körülbelül 1910-től Arts and Crafts stílusban tervezett bútorokat Broadway-ben, de 1926-ban már nagyrészt áttért a gépi előállításra, mert szüntelenül arra törekedett, hogy a magas minőséget összeegyeztesse a megfizethetőség követelményeivel. Később Russel felügyelte a Utility bútorok előállítását, és ennek az állami támogatását élvező programnak a kidolgozásában kétségtelenül központi tényezőjévé vált az Arts and Crafts mozgalom alapjául szolgáló erkölcsi felfogás. Az Arts and Crafts stílus terjesztésében a Liberty & Co. valamint a Heal & Sons cég; mindkettő saját tervezői irodával rendelkezett, és Arts and Crafts bútorokat és fémtárgyakat forgalmaztak.

A mozgalom néha “új művészetnek” is nevezett második szakasza bizonyos értelemben az európai art nouveau angol megfelelőjének tekinthető, és mint ilyen, népszerű maradt 1914-ig, a világháború kitöréséig. Az egyszerűség, kihasználhatóság és könnyen kezelhetőség eszménye, amelyet az Arts and Crafts hirdetett, továbbá alapelve, hogy a formatervezés a társadalmi változás demokratikus eszközeként lehet és kell felhasználni, nagy hatással volt a modern mozgalom úttörőire. A kézművesség újjászületésének mozgalmához csatlakozott tervezők munkái révén az Arts and Crafts formanyelve a 20. század végéig megőrizte jelentőségét.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

error

Tetszik az oldal? Oszd meg másokkal is! :)