A semmi kényelme: légieses acélcső bútorokról, könnyedén

A semmi kényelme: légieses acélcső bútorokról, könnyedén

Az acélcső bútorok könnyedek, elegánsak, a lebegés érzését keltik – ezért voltak oly népszerűek 100 éve. Egy eredeti darab a 20-as évekből manapság kincset ér!

Acélcsövet először Németországban gyártottak, ahol Max és Reinhard Mannesmann 1885-ben szabadalmaztatta a tömegtermelésben alkalmazott eljárást. 5 évvel később Reinhard Mannesmann megalapította a düsseldorfi Mannesmann-röhren-Werkét, amely a vezető fémcsőgyártó nagyvállalattá vált.

A Mannesmann-eljárás során egy izzó tömör acél rudat két, azonos irányba mozgó ferde henger közt forgatva egy (orsószerű) forgó tengelyre húztak, hogy üreges szelvényt alakítsanak ki belőle. A korábbi termékektől eltérően a Mannesmann-fémcső hegesztés nélkül készült, így elődeinél erősebbnek bizonyult, és esztétikai tulajdonságai is kedvezőbbek voltak.

1925-ben Marcel Breuer használt elsőként acélcsövet a bútortervezés területén. Híres B3-as Vaszilij széke (1925-1927) hatásosan érvényesíti az acél gépi esztétikáját és az anyag előnyös tulajdonságait.

Egy évvel később Mart Stam holland építész megalkotta egy merev gázcsövekből összehegesztett konzolos szék prototípusát, melynek nyomán a későbbi tervezők – elsősorban Marcel Breuer és Ludwig Mies van der Rohe – a nikkelezett vagy krómozott csövekből szerkesztett bútorok felé fordultak.

1920-as évek végén és az 1930-as évben számos gyártó tett szert hírnévre modern csőbútoraival, többek között a Gebrüder Thonet, a Standard-Möbel és a PEL.

Az acélcső az 1930-as években a formatervezők kedvelt anyag lett, az alkotók nem utolsó sorban attraktivitása és esztétikai tulajdonságai miatt vonzódtak hozzá. A műanyagok 1950-es és 60-as évekbeli térhódítását megelőzően gyakran alkalmazták kis méretű bútorokhoz. Ma is számtalan felhasználási területe létezik, a motorkerékpár-vázaktól a golfütők nyeléig.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

error

Tetszik az oldal? Oszd meg másokkal is! :)