Az összművészeti alkotások komplexitása: a Gesamtkunstwerk

Az összművészeti alkotások komplexitása: a Gesamtkunstwerk

Attól tartok, a mi házunk is “Gesamtkunstwerk”: kívül omladozik, belül befejezetlen… :’) Addig is, amíg változik a helyzet, lássuk, hogy csinálják a profik!

Külső és belső harmonikus egysége: a ház látképe, arányai a berendezési tárgyakon is visszaköszönnek, a szín- és anyaghasználat következetes: ez a Gesamtkunswerk!

Hill House, épült: 1904, Helensburgh, Skócia; Tervező: C. R. Makckintosh
Megrendelő: Walter Blackie, mesekönyv illusztrátor és kiadó

A Gesamtkunstwerk német kifejezés a 19.  századból származik, és a művészeti ágak egybeolvasztását, megbonthatatlan egységként történő szemléletét hirdette meg. A fogalmat eredetileg  Richard Wagner zenét és drámát ötvöző operáira alkalmazták. Később az építészet és a belsőépítészet integrált tervezési gyakorlatával azonosították, amelyben a művészi elképzelés minden elemére komoly figyelmet fordítottak.

Robie House, épült: 1909, Chicago, Illinois
Tervező: Frank Lloyd Wright
Megrendelő: Frederick C. Robie

A leghíresebb alkotók, akik átvették a design egységesítésének  ezen gondolatát, az Arts and Crafts mozgalomhoz csatlalkozó építészek, például Charles Rennie Mackintosh és Frank Lloyd Wright. Fontos volt számukra, hogy épületeik tökéletesen illeszkedjenek a környezetbe, és funkcionális értelemben is megfelelőek legyenek. Ezenkívül gondjuk volt építészeti alkotásaik legapróbb részleteire is, az evőeszközöktől az ajtókilincsekig.

Stoclet Palace, épült: 1905-1911, Brüsszel
Tervező: Josef Hoffmann
Megrendelő: Adolphe Stoclet, bankár és műpártoló

Ausztriában és Németországban Josef Hoffmannt és Peter Behrenst tekinthetjük a Gesamtkunstwerk eszme kiemelkedő képviselőjének. A teljes egészében egységes design Gesamtkunstwerkben kifejeződő gondolata később hatott a „totális design” gyakorlatára, amelyre a termékek tervezésének, gyártásának és értékesítésének holisztikus szemlélete  jellemző.

A Hoechest AG irodaépülete, épült: 1920-1924, Frankfurt
Tervező: Peter Behrens
Megrendelő: a Hoechst vegyi üzem
Mai neve: Industriepark Höchst

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

error

Tetszik az oldal? Oszd meg másokkal is! :)