Belépő – A tökéletes előszoba nyomában!

Belépő – A tökéletes előszoba nyomában!

A tökéletes előszoba praktikus, kényelmes, hangulatos és tükrözi otthonunk stílusát. Megkönnyíti a reggeli indulást és kellemesé teszi a hazaérkezést, valamint vendégeinkben is jó benyomást kelt. De mi a trükkje?

1. Legyen előszobád!

Első és legfontosabb, hogy legyen előszobád! Ez egy nagyon fontos hely:

  • itt vetjük le a kabátot (akár egy kiadós eső után),
  • itt húzzuk le a cipőnket (mondjuk a latyakos utcáról belépve),
  • itt kapunk észbe reggel, hogy nincs nálunk elég zsebkendő,
  • gyorsan belepillantunk a tükörbe,
  • felkapjuk a kulcscsomót és elviharzunk;
  • vendégeinket is itt fogadjuk,
  • s ha van háziállatunk, lehet, hogy őt is itt tartjuk.

Szóval, sok minden történik itt, és többnyire nem ez a lakás vagy ház legnagyobb helyisége. Ahhoz azonban elég nagynak kell lennie, hogy minden igénynek megfeleljen!

JamesDeMers / Pixabay

2. Ha kicsi az előszobád

Sajnos gyakori, hogy előszobát egyszerűen nem terveztek a lakáshoz, házhoz, illetve minden helyiség innen nyílik, tehát alig van 1 méter egybefüggő falfelület, ahol legalább egy fogast elhelyezhetne az ember.  Az eredmény a “beestem az ajtón és a leveses fazékban landoltam” életérzés – ez ám a meleg fogadtatás! 😀

A másik elterjedt “megoldás” a folyosószerű előszoba: hosszú keskeny közlekedő, ami túl nagy területű ahhoz, hogy üresen álljon, ahhoz viszont túl keskeny, hogy bútort helyezhessünk el benne. Erre lehetnek megoldások a falfülkék és akasztók, illetve egy tükör, mely optikailag tágítja a teret.

Agzam / Pixabay

2. Sámli, fogas / beépített szekrény, tükör + lámpa!

Rohanok leszögezni, hogy egyáltalán nem pártolom a beépített szekrényeket az előszobában, csak azért említettem meg, mert előszeretettel alkalmazzák a kupi eltüntetésére. De kérdem én, oda akasztja be az ember a vizes kabátját?! Remélem nem!! Akkor hová? Majd leteszi valahol, ahol megszárad = ebből lesz a kupi!

Mindennapos használatra szánt kabát és cipő nem való zárt szekrénybe, mert bebüdösödik. Pont. Az előszobába nyitott fogasokat javaslok, cipőtartó polcot és egy jól megvilágított, egész alakos tükröt – akár az egyik ajtó hátuljára is akaszthatjuk. Csak azt tartsuk itt, amire naponta szükségünk van, így rend lesz! 🙂

ales_kartal / Pixabay

3. Bejárati ajtó, kilincs, csengő és lábtörlő

Lehet, hogy logikus lett volna a bejárati ajtóval kezdeni, mégis hátra hagytam, mert az esetek többségében nagyobb átalakítást jelent illetve az épület jellege erősen meghatározza, mit építhetünk be, és mit nem.

A lábtörlőnket és a csengőnk hangját viszont biztosan megválaszthatjuk. Egyáltalán nem mindegy, megvannak-e ezek az extrák vagy sem, ugyanis a megérkezés élménye – akár saját, akár vendégeink érkezésére gondolunk – fontos momentum.

Olyan ez, mint az emberek esetében az első benyomás, a másik parfümjének illata, kézfogása erőssége: vagy nagyon kellemes, vagy nagyon kellemetlen, esetleg semmilyen lehet.

Kerüljük a mesterkélt megoldásokat, ne másoknak akarjunk tetszeni, legyen inkább hiteles – hogy úgy mondjam, organikus – minket tükröző előszobánk, kívül-belül!

piper60 / Pixabay

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

error

Tetszik az oldal? Oszd meg másokkal is! :)