Bioplastic: természetes alapanyagú, 100%-ig lebomló műanyag!

Bioplastic: természetes alapanyagú, 100%-ig lebomló műanyag!

Miközben a világ egyik fele az extrém méreteket öltő műanyagszennyezéstől rettegett, valakik valahol a megoldáson dolgoztak: így született meg a BIOPLASTIC!

Komoly ember ma már nem állítja és nem is hiszi, hogy a kőolajalapú műanyag valaha is lebomlik. Azt viszont sokan kutatják, mivel válthatnánk ki a műanyagot, avagy miből készülhetne “természetes műanyag”. Ez a designer-csapat pedig megalkotta a világ első bioplastic székét!

Az első szék bioplasztikból: a Kuskoa Bi!

Jean Louis Iratzoki: Kuskoa Bi szék, ALKI, 2015 / stílus: organikus design

Az ALKI tervezői nagyon komolyan veszik a környezetvédelmet és a fenntarthatóságot minden projektjük során. Ha pl. tölgyet használnak egy-egy bútordarabhoz, akkor azt fenntartható, megújuló erdőgazdálkodásból szerzik be. Ha pedig kárpitozással készítik a terméket, ahhoz 100%-ig olyan természetes anyagokat használnak, mint a gyapjú, természetes rostok vagy a linóleum.

A köznyelv tévesen azonosítja a linóleumot a PVC-vel! A PVC a poly-vinyl clorid rövidítése, és egy szintetikus anyag, azaz műanyag. A linóleum viszont egy 100%-ig természetes anyag, mely parafaőrlemény, gyanta, lenmagolaj, faliszt, mészkő és természetes színezők felhasználásával készül. Ezt mindig elmondom, amikor csak tehetem! 😉

Nem volt ez másként a Kuskoa Bi szék esetében sem. A tervezők egy kényelmes, a testet körülölelő széket álmodtak meg, melyet a kagyló félig zárt formája ihletett. Ezt a legtökéletesebben a jól formálható műanyagból lehet képezni.

Mivel azonban egy műanyag termék előállítása nem csak, hogy fokozta volna a súlyos környezetterhelést, melyet a fosszilis energiahordozók használata okoz, hanem szembe is ment volna a cég eredeti értékrendjével, a tervezők mélyreható kutatásba kezdtek és találtak egy új anyagot: a bioplasticot.

A képek forrása: Iratzoki Lizaso és DO Shop

A bioplastic egy polimer, mely hasonló tulajdonságokkal és előnyökkel bír, mint a fosszilis energiaforrásokból előállított hagyományos műanyag: fröccsönthető, nyújtható (extruálható) és hőkezelési eljárással formálható, ám természetes alapanyagokból készül, mint amilyen a cukorrépa, a kukoricakeményítő és a cukornád.

Ez a biológiai polimer 100%-ban újrahasznosítható, és megfelelő körülmények között teljesen lebomlik. Ráadásul csökkenthetjük vele az ökológiai lábnyomunkat, ugyanis a bioplastic – alapanyagának és előállítási módjának köszönhetően – mérsékli az üvegházhatást.

A bioplastic-ot jelenleg az ipar számos különböző területén tesztelik, és a szakemberek szerint ez az anyag megoldást jelenthet korunk egyik legnagyobb problémájára: a környezetszennyezéssel összefüggő klímaváltozásra.

Itt egy leírás és egy videó arról, hogyan készíthetsz bioplasticot otthon, háztartási alapanyagokból, egy másik videó pedig a formázáshoz ad tippeket – jobb és olcsóbb, mint a 3D nyomtatás!!!

Kapcsolódó olvasnivalók a házi könyvtárban:

  • Vance Packard: The Waste Makers, 1961
  • Victor Papanek: a Design for the Real World, 1971

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

error

Tetszik az oldal? Oszd meg másokkal is! :)