Egy felújítás margójára: Fóti úti mesék 2.

Egy felújítás margójára: Fóti úti mesék 2.

Egy felújítás gondos tervezést igényel, hiszen tulajdonképpen ezen múlik minden, s ha jó a terv, gördülékenyebben halad a munka. Trükkök és buktatók a cikkben!

Rászántuk hát magunkat a felújításra, és tervezgetni kezdtünk: mértünk, rajzoltunk, ötleteket gyűjtöttünk, kivitelezőt kerestünk. Ez volt a felújítás legjobb szakasza, mert akkor még nem sejtettük, milyen pokol vár ránk…

1. Pontos méretvétel: szélesség, hosszúság, mélység, magasság…

Mint már említettem, a centi / ceruza / kockás papír szentháromságával indul minden felújítás. Még azelőtt érdemes lemérni minden helyiség minden mérhető falát és belmagasságát, mielőtt beleszeretnénk egy méretes sarokkanapéba vagy egy 3 méter átmérőjű kristálycsillárba… Ha már vannak bútoraink, akkor mérjük le azokat is jó alaposan és jegyezzük fel az adatokat, majd készítsünk MÉRETARÁNYOS rajzot, mit hová szeretnénk elhelyezni. Jó, azért nem kell milliméterpapír, de legalább kockás legyen – bocs, négyzethálós… 😉

Az is fal, ahol ajtó van és ablak – tudom, valakit ez meglep, azért mondom. Jelöljük be a rajzon a nyílászárók helyét, méretét és azt is, merre nyílnak!

Hogy kialakuljon az elképzelésünk a majdani stílusról, érdemes inspirációkat gyűjteni. Tele az internet és a magazinok szebbnél-szebb fotókkal, de filmekből is meríthetünk ihletet. Készítsünk hangulattáblát, és tegyük olyan helyre, ahol gyakran nézegethetjük. Rakjunk egymás mellé egy-egy kis mintát a nekünk tetsző anyagokból (pl. tapéta, festék stb.). Így addig kísérletezhetünk, míg ki nem csiszoltuk a tervet. Nem kell egy megoldáshoz mereven ragaszkodni, bármikor cserélhetjük az elemeket. Színek tekintetében tanácsokért ezt a könyvet javaslom.

A hangulattáblán legyen…

  • egy inspiráló kép, mondjuk egy tájról, vagy egy filmről…
  • színek, színtársítások, több mintán vagy egy képen, ahogy sikerül
  • a tervezett helyiségre jellemző bútorok fotója (nappali – kanapé stb.)
  • közeli, jól kivehető kép a részletekről, mint pl. a tapéta vagy a kárpit
  • kiegészítők – nagyon fontosak, mert ezek teszik teljessé az összképet
  • elvont, látszólag oda nem illő, de a hangulatot erősítő motívumok

2. Közműkiállások – Üdv a valóságban!

Most, hogy kellemesen ábrándoztunk egyet, térjünk vissza a valóságba. A felújítók élete nem csak játék és mese! Hallottál már a gonoszról: a csúf, gonosz közműkiállásokról? Nos, ez az, amin egy társasházi lakás esetén nem igazán tudunk változtatni: a fürdő, konyha helye adott, és a vízkiállás illetve a csatorna, valamint a gázcsonk is ott van, ahol. Talán a legtöbbet a villannyal tudunk variálni – kemény pénzekért!

Pedig nincs mit tenni, egyrészt figyelembe kell venni az adott lehetőségeket, másrészt a zsebünkbe kell nyúlni, mert kiadás lesz még bőven! Pont ezért, ha nem muszáj, javaslom, ne nagyon piszkáljuk a közműveket, mert általában kiderül, hogy annyit nem ér az egész. Hacsak nem a nappali közepén van a WC elvezetője (ami, lássuk be, nem túl gyakori eset), akkor ne verjük költségekbe magunkat csak azért, hogy fél méterrel arrébb legyen a mosogató.

A felújítás olyan, mint az a fajta kirakós játék, ahol egy kereten belül meghatározott (véges számú) elemeket addig kell tologatni, míg ki nem jön a kép (és mindig marad egy üres hely). A Rubik-kocka is hasonló elmetorna – ha ezektől már most kiborultál, akkor bele se vágj a felújításba! Mert, hogy az is pont ilyen: hogyan hozzunk létre ideális megoldásokat adott kereteken belül anélkül, hogy teljesen átépítenénk a teret?

3. Költségvetés-tervezés: a fekete leves…

Nem tudom, te hogy vagy vele, de nekem az a tapasztalatom, hogy aki felújításba fog, annak általában szűkösebbek az anyagi lehetőségei, mint annak, aki mondjuk egy tök új házat épít – kezdve a telekvásárlásnál… Meg aztán ott az a sok DIY videó, cikk és a barátok tanácsai, úgyhogy az ember szép lassan elhiszi, hogy egyedül is képes rá. Az önbizalom fontos, és természetesen nem akarlak lebeszélni róla, hogy kipróbáld magad barkácsolás terén, sőt! Csak hát vannak dolgok, amiket jobb szakemberre bízni… Már ha lennének!

Mi tagadás, szakiék kihaló félben vannak, illetve külföldön dolgoznak, úgyhogy az itthon maradottak (túlzás nélkül állítom) rabló hadjáratot folytatnak. A májsztrók “mesterkedéseiről” lesz még szó bőven, most csak annyit kell tudnod, hogy költségek tekintetében – és ez már az építőanyagok kapcsán is fel fog tűnni – mélyen a zsebedbe kell majd nyúlnod! Én is azt hittem, hogy “majd mi ügyesek leszünk” – és sok szempontból azok is voltunk, de nem sikerülhet minden, ez van. Nem mindig az az olcsó, aminek alacsony az ára, hanem olykor az, ami drágább, viszont tartós.

Angela_Yuriko_Smith / Pixabay

Szempontok, amit érdemes észben tartani mindvégig, vagyis ne csak az elején mondogasd, és ne hagyd, hogy az események hatására kimenjenek a fejedből:

  • A felújítást nem csak elkezdeni kell – be is kell fejezni! Magyarán: ne költekezz ki már rögtön az elején, mindig legyen tartalék pénzed a nem várt kiadásokra – Mindig lesznek nem vár kiadások felújítás közben!
  • A víz, gáz, fűtés, villany a legfontosabbak! Minőségi anyagokkal és kifogástalan munkát végző szakemberekkel dolgozz – majd ha találtál ilyet, szólj! 😀 Na, jó, akadnak azért… valahol biztos… Csak tökéletes munkát vegyél át!
  • Ha spórolni akarsz, tényleg jobb, ha sok mindent te csinálsz – de, mondjuk, ez ne a gáz bekötése legyen! Gázszereléshez mindig kell gázterv (igen, a tűzhely arrébbviteléhez is – majd elmesélem, hogy megszívtuk mi ezt!)

A következő részben a szakemberek kiválasztásáról lesz szó!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

error

Tetszik az oldal? Oszd meg másokkal is! :)