Egy felújítás margójára: Fóti úti mesék 4.

Egy felújítás margójára: Fóti úti mesék 4.

Kiválasztottuk a kivitelező csapatot és nekiálltunk bontani. Ami ekkor kiderült, arra nem voltunk felkészülve: életveszély-elhárítás, kezdőnek és haladóknak!

Kora tavasszal indult a kétszobás + egyéb helyiségekből álló, összesen 60 nm-es lakás felújítása. Mi nagyrészt ott tartózkodtunk a lakásban a munkálatok alatt. Esténként mentünk csak át anyukámhoz, a város másik végébe, hogy lefürödjünk, együnk valami meleg kaját és aludjunk.

Csőtörés a konyhában és a fürdőben

A fürdőben a régi kádat épített zuhanyzóra cseréltük, tehát a kádat ki kellett bontani. Akkor derült ki, hogy a lefolyó csövét rég szétmarta a rozsda, így a kád tartalma évek óta a kád alá folyt és ott szivárgott el, a ház közös pincéje felé. Részben emiatt terjengett az az iszonyatos bűz a lakásban, amiről már írtam.

Az is kiderült, hogy valami üvegszilánkra hasonlító cucc volt leülepedve a kád lefolyójában. Mondjuk, ha egy lakás 64 évig nincs felújítva, csak használva, akkor bármi lehetett… Sosem derült ki, mi volt az, de hogy komoly károkat okozott az biztos: tovább roncsolta az amúgy is lukas csövet.

Csőtörés volt továbbá a konyhában a “gyönyörűséges” konyhapult mögött. Egy 2,5 m hosszú elemes konyha volt (klasszikus cseresznye MDF front, bajuszmarás), ami úgy elsőre tök gusztusosan nézett ki, csak éppen rohadt és esett szét… A szivárgás nyilván tetemes vízszámlát is okozott, szó szerint folyt el a pénz.

Mint kiderült, a szomszéd lakás nappalija évek óta emiatt ázott, de a lakás előző tulajdonosa letagadta, hogy gond lenne. A bérlőket ugyan mit izgatta, az anyósom meg nagyjából magasról tett rá: nem is érdekelte, nem is akart tudni róla, azóta se hiszi, hogy volt ilyen gond. Mivel rohantunk elhárítani a kárt, a biztosítást nem vehettük igénybe.

Szénné égett villanyvezetékek

De a fentiekkel még nem ért vége a történet: akkor jött a villanyszerelő felfedezése. Avval kezdte, hogy átnézte a rendszert, és olyan dolgokat talált, amitől enyhén szólva lefagytunk.

Konkrétan ki voltak égve a vezetékek a lakásban. Bármikor zárlatot kaphatott volna a rendszer, amitől egy villanykapcsolás is lakástüzet okoz és bent égünk.

A bajt az okozta, hogy aluvezetékeket rézzel kötöttek össze az előző valakik – talán az anyós volt férje, aki a legutóbbi, elfuserált felújítást mókolást vezényelte.

Nyilván a következő az volt, hogy megnézzük: elbírja-e a rendszer a kazánt, illetve annak mennyire van rendben a villanyszerelése. Nos, semennyire nem volt rendben, és mint nagy fogyasztó + különböző minőségű vezetékek összekötve = jó, hogy még senkit nem vágott agyon az áram… (Természetesen az érintésvédelmi rendszer sem volt kiépítve).

Rejtélyes kivezető nyílás a falon

Egyszer régen, amikor még olyasvalakié volt a lakás, aki nem volt teljesen hülye, akkor a tűzfal közepén, szomszédos nyílászáróktól 2,5-2,5 méter távolságban távozott a kazánból az égéstermék. Amikor anyósék megszerelték elizélték a fűtést, akkor ők nem sokat tököltek: a kazán mellett vitték ki a turbócsövet, az ablaktól alig 50 cm-re. Ma már tudom, hogy ez bizony komoly büntetést von maga után.

De hát ilyen okosságokat nme tudtunk mi még akkor. Gondoltuk, a fűtés legalább kész – de még mennyire! Mai eszemmel vagy újracsináltattam volna a fűtést, vagy mentünk volna máshová, hogy rohadt volna le az egész! Ma már tudom, hogy az a luk és a gipszkarton takarás pont jó volt úgy, ahogy volt – leszámítva, hogy használaton kívül volt – csak a rovarok közlekedtek rajta… Ha visszaállítottuk volna, akkor gázterv = érvágás…

Gázszereléssel kapcsolatos szabályokat, kazánokra vonatkozó előírásokat csak jóval később ismertünk meg, más lakások kapcsán, úgyhogy erről még lesz szó. Ebben a lakásban csak a gáztűzhelyhez nyúltunk – de arra rácsesztünk!

Iszonyat mennyiségű falfesték

Én már meg se tudom mondani, milyen sorrendben követték egymást a színek, de hogy volt vagy 10 réteg, az tuti! Mivel csak sorban kenték egymásra az előző lakók a festékeket, így a miénk már nem tapadt volna meg egy alaposabb kaparás és alapozás nélkül.

Ezeken a képeken az is látható, hogy a fűtés csöveket össze-vissza vezették, a radiátorokat egyesével kötötték be. Ezért volt folyton hideg a lakásban, ezért nem keringett rendesen a meleg víz a rendszerben. Ráadásul a legnagyobb szoba radiátorát fordítva kötötték be, így sosem melegedett fel.

Meg még ami volt, de épp dolgoztam és nem fotóztam:

Javításra szorultak az ajtók, ablakok, a leszakadt redőnyök. A régi csaphornyos parkettát fel kellett csiszolni, a járólapot ki kellett cserélni. Az erkély amúgy le akart szakadni, és más statikai gondok is voltak a házzal, de a lakók nem akarták felújítan ia tömböt – végül inkább elköltöztünk…

A teljes hibalistát egy korábbi cikkben összeírtam – hátborzongató! Mai eszemmel nem biztos, hogy újra nekivágnék – pláne a “két lábon járó családi átok” miatt…

Hatalmas árat fizettünk ezért, és nem csak pénzben…

Amikor az egyik kivitelező csapat vezetője – akit régebbről ismertem és szerintem korrekt fickó – azt mondta,

4 millió biztos lesz, nem akartam elhinni. Nem őket kértük fel. De annyi lett.

Szinte az utolsó fillérjeink is elmentek rá – szerencsére maradt még egy kicsi, mert ez után meg kellett csinálnunk egy másik lakást is, amit másvalaki vert szét. Kimerítő hónapok következtek és kivitelezési hibák miatti idegeskedés.

Én tudtam, milyen rémes egy felújítás, de a férjem nem: sosem volt része ilyesmiben, mert anyukája olyan, amilyen… Az utolsó pillanatig halogattuk (bár a kiégett vezetékek láttán tudtuk, hogy nem várhattunk tovább).

Addigra viszont már vagy háromszor átpakoltuk a teljes háztartást költözés, majd rovarirtás és végül a felújítás miatt, tehát eleve kimerülten fogtunk hozzá. A bakiparádé viszont csak ezután következett!

Erről részletesen a következő héten számolok be!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

error

Tetszik az oldal? Oszd meg másokkal is! :)