Egy felújítás margójára: Fóti úti mesék 5.

Egy felújítás margójára: Fóti úti mesék 5.

A burkolás az egyik legkényesebb munka, mivel nehezen vagy nagy rombolás árán javítható, ennél fogva költséges, tehát elsőre jónak kell lennie. Mire ügyeljünk?

WC: kis helyiség – nagy igények

Hányszor s hányféleképp burkolhatunk egy wc-t? Nos, a mi burkolónk igazi rekorder volt! Többször is nekifutott – addig legalább nem mást rontott el…

Biztos én vagyok a kibírhatatlan, de ha azt kérem, hogy diagonálban legyen egy sor csempe, és az ajtóval szemben lévő sarokban találkozzon a két csúcs (a többi oldalon meg folytatólagosan menjen), akkor az tényleg sok? Nos, a mi burkolónk képességeit meghaladták a kívánságaim… Háromszor is el tudta rontani – ehhez kell ám a szaktudás!

Persze érthető, hogy szegénykének feladták az idegei, hiszen már az elején jelezte nekem, hogy “rossz lapot választottunk”, amire én csak annyit mondtam, hogy “bocs, hogy ez tetszik”. Az volt a baja, hogy a kisméretű lappal lassan haladt. Mondjuk ahányszor elbénázta a burkolást, annyiszor javíthatta – így tényleg tovább tartott… De elárulta, hogy ha zsebbe fizetünk neki, akkor tud ő rendesen is dolgozni.

Betyárbecsület: a halálbrigád

Szóltam a főnöknek, hogy külön szeretne alkudozni az embere, és jeleztem, hogy mindketten rácseszünk, ha emiatt elhúzódik a munka. Erre a főnök a fülem hallatára pátyolgatta a lelkét – ekkor értettem meg, hogy ha egy csapatot hívtunk, akkor elfelejthetjük a rendes munkát, de el se nagyon küldhetjük őket, mert megkezdett felújítást kivel fejeztessünk be?!

Szépen dolgozott, csak szemét volt…

Az lett a vége, hogy a burkoló mindenkit átvágott. A felújítás közepén fogta, és lelépett, sehogy se lehetett elérni, állt a munka. Végül a főnök és a legmegbízhatóbb embere együtt fejezte be a burkolást (mindketten festők). Legalább plusz munkadíjat nem kértek a rengeteg javításért – de plusz anyagköltség persze volt: csempe, ragasztó…

Az épített zuhanyról sajnos nem készült kép (olyan szűk volt a hely a fürdőben), azt viszont el kell mondanom, hogy a padlóösszefolyó körül egy domb volt. Magyarán: a falnál állt a víz és nem tudott lefolyni. Azt is kb. háromszor burkolták újra, mire jó lett, de (mint utóbb kiderült) kenhető fólia nem került alá…

Akkor döntöttem el, hogy SOHA TÖBBET AZ ÉLETBEN nem burkolunk! Csak ott, ahol muszáj (zuhany), és ha csak lehet, mi magunk csináljuk majd, hogy jó legyen!

A burkolat kiválasztása: szín és fény

Leszámítva, hogy “savanyú cukinak” nem tetszett a lap, azért ezt vettük meg, mert egyszerű és elegáns lakást szerettünk volna, ez a burkolat pedig megfelelt a kívánalmaknak, ráadásul épp akciós volt az egyik áruházban.

Eredetileg padlólapnak adták el, de mérete miatt (20 × 20 cm) fali lapként is bevált. Padlólapot tehetünk falra is, de fordítva nem, mert a fali lapok, csempék vékonyabbak! Jó, ha tudjuk: a színhatást a lapot érő fény adja:

Ugyanaz a lap a falon sötétebbnek hat, mint a padlón!

Ez azért fontos, mert kellemesebb érzést kelt, ha a fal világosabb, a padló pedig sötétebb, de azonos burkolóanyag esetén PONT FORDÍTVA lesz: a fehér lapok a falon szürkésnek hatnak, míg a padlón fehérnek.

Ennek oka az, hogy a falra (függőleges felület lévén) szórt fény jut, míg a padlót (mivel vízszintes felület) fentről, a mennyezeti lámpából vagy a falikarból erősebb fény éri.

Pontosan emiatt ma már sokszor kapni egy bizonyos padlólaphoz illő fali csempét, és általában – nem véletlenül – a fali lap az adott szín világosabb, míg a padlólap ugyanannak a színnek a sötétebb árnyalata.

Egyébként a fehér padló rossz választásnak bizonyult, mert 0-24 órás takarítás ellenére is koszosnak hatott és könnyen elszíneződött, úgyhogy nem javaslom!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

error

Tetszik az oldal? Oszd meg másokkal is! :)