Egy felújítás margójára: Fóti úti mesék 6.

Egy felújítás margójára: Fóti úti mesék 6.

Festésen innen, burkoláson túl, ott, ahol a kurtaszavú megrendelő tűr, hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy gázszerelő, aki nem volt mestere a szakmájának.

Történt pedig, hogy a konyhába épített pultot álmodtunk, és a párhuzamos konyha helyett L-alakú elrendezést terveztünk, a tűzhelyet pedig kicsivel arrébb vittük – VOLNA… De hát, mint már mondtam, ember tervez – mester végez. A víz-gázszerelő se volt éppen a helyzet magaslatán, de ez csak akkor derült ki, amikor a pult befejezéséhez az utolsó simítások hiányoztak.

Állt a pult, benne egy tonna anyag, munkadíj – és egyáltalán – szívünk, lelkünk, szép reményeink, amikor is kiderült, hogy szét kell verni az egészet, mert így nem maradhat, t. i. életveszélyes és szabálytalan, netán bírságot kéne miatta fizetni.

A gömbcsap a gázrózsa mellett

Ez volt a probléma. A burkolónak tűnt fel, ő szólt, hogy ez így nem lesz jó. Fel is hívtam a nagybátyámat, aki gázszerelő, de az ország másik végében él és dolgozik, így nem tudott eljönni hozzánk szerelni. Megerősítette, hogy ez így nem maradhat, ugyanis mindig a gömbcsapnál van a robbanás.

Amint meggyújtjuk a gömbelzáróhoz közeli gázrózsát, annak lángja berobbanthatja a gázt, és az egész épület a levegőbe repül.

A nagybátyám azt javasolta, hogy a gázszerelőnket – idézem – “dobjátok le a legfelső emeletről!”. Ettől végül eltekintettünk, de elküldtük.

Természetesen ez sem ment zökkenőmentesen, mert megpróbálta elmagyarázni, hogy egy csomó helyen így van a gázcső, a gömbelzáró meg a tűzhely: szorosan egymás mellett, ő így szokta szerelni, és még sose volt gond. Lehet. Engem minden esetre nyugtalanított a dolog. Enyhén felemelte a hangját, és kikérte magának, hogy beleszólok a munkájába. Rezzenéstelen arccal hallgattam, éreztem, hogy itt többről van szó.

Kiderült, hogy a felesége súlyos beteg, komoly műtéten esett át, és nincs túl jól. A szerelő ezért is volt feszült, ingerlékeny, ami teljesen érthető. Arra napra megköszöntem a munkáját, az addigiakat kifizettem, de a továbbiakban nem kértünk belőle. A csapat vezetője is kiakadt a döntésemen, hogy küldhettem el az emberét, de kénytelen volt elfogadni, és végül belátta, hogy nem biztos, hogy a megfelelő emberrel dolgozott.

A pult egyébként így nézett ki:

A gömbcsapot nem lehetett messzebb vinni a gázrózsától, mondjuk az ablak másik sarkába. Ugyanis a fix rézcső végéhez – a sárga gömbcsap után – a tűzhely egy sárga gégecsővel tud csatlakozni. Ha messzebb van a gömbcsap, hosszabb a sárga gégecső. Esetünkben csak a pulton tudott volna keresztül futni, ami se esztétikus, se higiénikus nem lett volna.

Eközben tudtuk meg, hogy ha csak 1 méterrel is arrébb akarjuk vinni a gáz tűzhelyet (és ha a sárga gégecső nem elég hosszú hozzá), akkor gázterv és engedély szükséges a művelethez. Márpedig mi több mint 2 méterrel arrébb, egy másik falra szerettük volna tenni a tűzhelyet, csak éppen a “profi” csapat tervről és engedélyről egy árva szót sem szólt. Úgyse ők fizetik a büntetést egy ellenőrzésnél, nem igaz? Ne dolgoztass csapattal!

Így aztán a tűzhely visszakerült eredeti helyre (hívtunk egy másik szerelőt, aki a radiátorokat is átmosta), a pultot pedig megszüntettük, mert nagyon ronda lett volna a tűzhely helyén egy luk. “Örült” a csapat, hogy verhették szét az ytongot, a burkolatot, a vakolatot, a ragasztót… Hát még mi hogy örültünk! De egyébként is el volt rontva az a pult: a fal felé lejtett, a sarkokat rondán illesztették, idővel átázott és berohadt volna az OSB.

Végül pár asztalt és egy mosogatószekrényt vettünk, a meglévő teli lapos tálcát ráültettük, egyszerű polcokat fúrtunk a falra, és fellógattunk néhány lámpát. A konyha is olyan pici volt, hogy fotózni se lehetett, így erről nem lett kép. Viszont a bútorokat költözéskor elhoztuk, az új konyhánkban is ezeken főzök, úgyhogy majd megmutatom, amikor a ház felújításáról lesz szó. Kb. így néz ki:

Finmiki / Pixabay

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

error

Tetszik az oldal? Oszd meg másokkal is! :)