Egy kis homok, egy kis mész: Kőműveslesen

Egy kis homok, egy kis mész: Kőműveslesen

Meglelni az igazit – bármiből – mindig nagy kihívást jelent. Nincs ez másképp a kőművesekkel sem, de néha a legjobb megoldásokat a legmeglepőbb helyen találjuk!

Aki háza felújítására adja a fejét, az jobb, ha idővel minden munkába beletanul. Persze jobb, ha valaki egyszer legalább megmutatja, hogy kell pl. vakolni vagy betont keverni, de végső soron fordulhatunk szakkönyvekhez vagy akár az internethez is – én is ötletadónak szánom az írásaimat! 😉

Miután kimerítettük a helyi lehetőségeket, és feltártuk, mekkora is baj valójában az építőiparban – ti. nincs igazán munkára fogható szakember, aki pedig vállalna bármit is, az egy felújításon akarja megkeresni az egész évi bérét – úgy tűnt, nincs más lehetőségünk, mint hogy magunk fogjunk az építéshez. A dolog szépsége abban rejlett, hogy én egy 60 kg-s 30-es nő voltam ekkor, a férjem pedig nálam 10 évvel idősebb, velem egy súlyban lévő, s egy gyógyíthatatlan betegség miatt 80%-ban mozgáskorlátozott. A ház 200, a kert és az udvar együtt 3000 nm + tető, pince, padlás, kerítés stb.

Addigra már világos volt, hogy nem vágyunk sokra, csak egy megbízható emberre, aki megteszi, amire kérjük, ugyanis szakmailag elég jól átláttuk a feladatokat, csak hát fizikailag nem voltunk épp kőművesnek valók. Ennek ellenére magunk kezdtük felbontani az átázott deszkapadlót és emlékeim szerint valamennyi homokot is kihordtunk, csak hogy legalább ne üresben menjen az idő. Május volt már ekkor, az időjárás rohamosan javult, vétek lett volna nem kihasználni a tavasz és a nyár legszebb hónapjait. De azért a biztonság kedvéért még egy utolsó próbálkozást megengedtem magunknak:

Átmentem a hivatalba érdeklődni

És milyen jól tettem! Egyszerűen bementem a polgármesteri hivatalba, és megkérdeztem, tudnának-e ajánlani egy kőművest, aki nem brigáddal dolgozik, hanem kisebb munkákat is elvállal. Konkrétan egy segédmunkást kerestünk, aki ért ahhoz, amit csinál, de hagyja, hogy fontos kérdésekben mi döntsük – hiszen a felelősség mindig a miénk. Ez azért volt kulcskérdés, mert sok szaki szeret a szakértő szerepében tetszelegni, így húsbavágó kérdésekben magához ragadja a döntés jogát, majd a felelősséget a megbízóra hárítja, ami összességében tetemes költségnövekedés tud okozni.

Így pl. rásózzák a megrendelőre a lehető legdrágább és legfeleslegesebb munkákat, a legtrágyább anyagokból, a legsilányabb kivitelezéssel. Aztán, ha gond van – és természetesen lesz – akkor azt mondják: főnököm mondta, hogy spóroljuk ki, így kalkulált, így spekulált, a 10 centiméter az 8 centi, határidőre 5…

A fenti nóta csak részben szól a kőművesekről, de úgy összességében igaz. Visszatérve: a hivatal az egyik közmunkást ajánlotta, akivel hamar meg is beszéltük, miről lenne szó. Nagyon alacsony napibérért vállalta a feladatot, hivatali munkái után, mikor hogy ért rá + hétvégén. Az önkormányzat igyekezett folyamatosan munkát biztosítani az embereknek: burkolták a község járdáit, karbantartási munkákat végeztek az intézményeknél. De azért az ember nálunk is kivette a részét a munkából: keményen melózott!

Jó humorú, szórakoztató, 60 körüli pasas volt, nálam talán még alacsonyabb is, és nem sokkal több kilót nyomott, mégis jól bírta a munkát, és ha ígért valamit, azt be is tartotta. Csak az ital miatt volt néha vitánk, de amúgy nem volt vele gond.

Becsülettel végig dolgozta nálunk a nyarat, mindent megcsinált, amit csak kértünk, és elfogadható munkát is végzett. Mellette sokat tanultunk, hogyan kell pl. meszet keverni, mi a malter- és a betonkeverés helyes aránya. Arra is rá lehetett venni, hogy hagyományos technikákkal kísérletezzen, mint a mészhabarcs, és nem nézte le a vályogot (a ház nagyrészt tégla, kisebb részben vegyes falazatú). Összességében kellemes hangulatban telt a nyár, és az ember abban is segített, hogy jobban kiismerjük magunkat a faluban.

A folytatásban lesz még szó kőműves- és egyéb szakmunkákról!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

error

Tetszik az oldal? Oszd meg másokkal is! :)