Egy régi ház felújítása – mit és hogyan NE csinálj?!

Egy régi ház felújítása – mit és hogyan NE csinálj?!

Ez a cikk olvasói kérésre született, s én örömmel osztom meg Veletek tapasztalataimat! További részletet olvashatsz a témában sz ÉPÍTÉSI NAPLÓ menüpont alatt!

Férjemmel 2016. április 1-én (igen, bolondok napján) költöztünk új házunkba. A ház- illetve lakásvásárlás csínját-bínját, trükkjeit és buktatóit is kivesézem majd egy későbbi írásban, mert tudnék mit mesélni… fogok is!

Csaknem 3 éve élünk itt, miután felszámoltuk pesti életünket és a nagyvárost magunk mögött hagyva nekivágtunk a vidéknek. Ez irányú tapasztalatimat a természetközeli, egészségcentrikus és spirituális értékeken alapuló életmódról szóló weboldalam egyik cikkében fejtem ki.

Jelen írásomban néhány szempontot szeretnék felvillantani, amit végig kell gondolnod, ha régi ház felújításába fogsz.

Először is – NE IJEDJ MEG!

Első és legfontosabb egy régi házzal kapcsolatban, hogy ne parázz! Legalább is amiatt ne, hogy régi, kopott és kissé dohos. A régi jelleg még nem ok arra, hogy elkeseredj és feladd!

Fel kell tudni ismerni, mi menthető, és ami az, ami tényleg dózerérett.

Mi pl. olyan házat vettünk, aminek jókora repedés díszlett az oldalán, bent pedig vagy 8 cm-t lejtett a padló, mert az épület egy irányba – szabad szemmel is jól láthatóan – megsüllyedt. Mi viszont felmértük, hogy a ház minden tekintetben kiváló adottságokkal bír, és azt is tudtuk, hogy

egy sima utólagos hozzáépítésről van szó, ami el szokott válni – ettől még a ház áll, és nem süllyed tovább.

A múlt tisztelete, avagy az idő próbája

Kezdjük avval, hogy elfogadjuk és tisztelettel tekintünk eleink építési technológiáira! Képzeljük el, hogy abban az időben, olyan körülmények között, azokkal az eszközökkel hogyan mehetett egy építkezés. Mivel sok szép régi épület ma is áll (a miénk pl. 100 éves és a berhidai földrengés se rázta meg), adózzunk tisztelettel a letűnt korok építőmesterei emlékének!

Én személy szerint csak a saját tapasztalatomnak hiszek és az időtényezőt nem tudom figyelmen kívül hagyni. Ha hallok egy vadonatúj (értsd: tegnap még a kísérleti laborban kallódó) fejlesztésről, ami új megoldást kínál egy régi problémára, akciósan is méregdrága és csak 10 év garit vállalnak rá, menten rosszat sejtek!

Tuti, hogy létezik rá egy egyszerűbb és olcsóbb megoldást, ami már 100 éve is működött és 100 év elteltével is működik – azért maradt fenn! 😉

A titkos összetevő: józan parasztész!

A fentiekkel összefüggésben felújítás előtt mindenképp tájékozódjunk a hagyományos technikákról – könyv és link-gyűjtemény az Olvasószobában! Gondolok itt a fal építőanyagára (vályog), vagy a tető síkjára (biztos nem véletlen a dőlésszög mértéke), no meg a belső térben használt anyagokra (gyapot-szigeteléspártiak és polisztirol-hívők kíméljenek!).

Induljunk ki abból, hogy régen is megoldottak mindent okosan, ügyesen!

Az egyszerűbb mindig jobb! A régiek jól tudták – amit mára már a többség sajnos elfelejtett – hogy

nem érdemes túlbonyolítani a dolgokat, mert minél komplikáltabb valami, annál nehezebb összerakni vagy rájönni, mi a gondja és megjavítani, pótolni.

Szemben avval, ami sok összetevőből vagy lépésből áll, netán speciális anyagot igényel, az egyszerű dolgok organikusan következnek a helyi adottságokból (pl. helyben beszerezhető természetes anyagok és házilagos technikák), így jelentősen megkönnyítik az életünket.

Hogyan csináltuk mi?

Ez egy nagyon hosszú történet, tényleg, és kár lenne egyetlen bejegyzésben összecsapni, úgyhogy fogok róla még írni bőven, részekre szedve:

  • a ház kiválasztásának szempontjai,
  • az ár-érték arány,
  • a rejtett hibák felfedezése,
  • az anyagok és a munkások kiválasztása,
  • a munkák ütemezése,
  • a felmerülő problémák rugalmas kezelése,
  • a költségvetési terv elkészítése és betartása, stb.

Egy felújítás komplex dolog, tehát megfelelő körültekintéssel állj neki!

A következőkben kitérek majd minden fenti szempontra, és folyamatosan közlök majd részleteket a felújításról + az idei munkákról, mert azok is lesznek, a tervek szerint!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

error

Tetszik az oldal? Oszd meg másokkal is! :)