Ergonómia: az emberléptékű design

Ergonómia: az emberléptékű design

Mitől kényelmes egy szék? Milyen magas legyen a konyhapult? Melyik ollóval lehet kényelmesen vágni? Ismerd meg az ergonómiát!

Múlt heti cikkemben – az átgondolatlanul kialakított konyhák kapcsán – említettem az ergonómiát, most pedig készítettem róla egy kis összefoglalót.

Az ergonómia vagy “az emberi tényező”, ahogy az Egyesült Államokban gyakrabban nevezik, a használók fizikai paramétereinek, illetve termékkel, rendszerekkel és környezettel való viszonyuk módszeres tanulmányozását jelenti. Az antropometriával (az emberi test méreteinek módszeres gyűjtése és összefüggéseik elemzése) közeli kapcsolatban álló ergonómia az anatómiai, fiziológiai és pszichológiai tényezőket az emberi viselkedéssel, képességekkel és korlátokkal összefüggésben vizsgálja.

Konyha antropometrikus rajza

Ezeknek az adatoknak a tudományos felhasználása révén lehetővé teszi a funkcionálisabb, biztonságosabb, felhasználóbarát, s egyúttal könnyebben karbantartható és áttekinthetőbb megoldások tervezését, így a munkahelyeken nagyobb termelékenységet eredményez. Mivel az ergonómiai szempontokat érvényesítő tárgyat – akár egy konyhai ollóról, akár egy székről van szó – úgy tervezik meg, hogy az emberi testtel összhangban működjön, használata rendszerint kényelmesebb.

Az egészséges ülő testtartáshoz állandó rugalmas támaszt nyújtó irodai ülőbútorokról joggal állíthatjuk, hogy a tervezésük alapjául szolgáló ergonómiai elvek az emberi test gyengéit veszik figyelembe. Az első irodai szék, mely automatikusan követi az test minden mozdulatát, Emilio Ambasz Vertebra széke (1977) szinte teljes egészében annak köszönheti sikerét, hogy designja mögött ergonómiai elveket találunk. A szék elnevezés sem véletlen: a ‘vertebra’ szó jelenése csigolya. 

Emilio Ambasz: Vertebra szék, 1977

A jelenlegi egészségügyi és biztonsági előírások, különösen a munkaeszközökre vonatkozóan, biztosítják, hogy a tervezők és gyártók egyre nagyobb figyelmet szenteljenek az ergonómiai tényezőknek.

“Az ergonómia olyan megoldásokat kínál a munkába, az országúton és otthon egyaránt, amelyek maximalizálják a kényelmet és a hatékonyságot, és minimalizálják a balesetek és sérülések kockázatát”

– szögezte le a Nemzetközi Ergonómiai Központ.

A számítógépes tervezés (CAD) megjelenése további segítséget nyújtott az ergonómiai adatok felhasználásához a felhasználókkal funkcionális egységet alkotó termékek, rendszerek és környezet megtervezésében.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

error

Tetszik az oldal? Oszd meg másokkal is! :)