Felújítás, lépésről lépésre

Felújítás, lépésről lépésre

“Az első házat az ellenségednek építsd,
a másodikat a barátodnak,
a harmadikat magadnak.”

Bizony, így tartja a bölcs mondás, mert amit az ellenségednek építesz, abban még bármilyen hibát elkövethetsz – és fogsz is, hiszen a kezdő hibázik, ez normális. A másodikat már több tapasztalattal és – a barátunkról lévén szó – ügyesebben készítjük. Mire beletanulnunk minden munkafolyamatba, rátérhetünk a sajátunkra, ami remélhetőleg már tökéletesen sikerül.

A kísérleti terep

Az én első lakásom a szüleimé volt, akik nem éltek túl boldog házasságban: anyámmal folyton helyreállítottuk az apám után maradt romokat… Aztán elköltöztünk egy icipici lakásba, és szépen megcsinálgattuk, de a méretein nem tudtunk változtatni. Utána találkoztam életem párjával, akivel előbb itt, majd ott laktunk, végül kikötöttünk álmaink otthonában!

A férjem anyukája épp akkor adta el a házat, ahol addig a férjem élt és felnőtt, így a nagymama után örökölt lakásba költöztünk egy utcával lejjebb a háztól. A lakás valami borzalmas állapotban volt!!! Készülök rá, hogy annak a felújításáról is írok majd, mert komoly tanulságokkal szolgált!

Viszont már akkor sok minden kipróbálására lehetőségünk nyílt, így mostani, végleges otthonunk felújításakor ügyesebben terveztük és valósítottuk meg az ötleteket. 🙂

byrev / Pixabay

Alig, hogy befejeztük a nagymama lakását, az addig albérletbe adott másik lakást szétverték a bérlőink… Így is alig volt már pénz a számlánkon, még ez is! Se eladni, se kiadni nem lehetett abban az állapotban, így egy kis szülői segítséggel olcsón, mégis szépen helyreállítottuk (nyílászáró javítás és mázolás, parkettacsiszolás, festés, takarítás). Ez is megérne egy cikket, tekintettel a folyton körülöttünk szimatoló lakásmaffiára. Coming soon!

Végül mindkét lakást jó áron adtuk el. Igazán szép állapotban voltak, jó munkát végeztünk, és közben sokat tanultunk.

Kitapasztaltuk, hogyan kell egy építkezést vezetni, hogyan válasszunk anyagot, milyen környezetben érezzük igazán jól magunkat – leendő otthonunk kialakítására készültünk.

Ezek figyelembe vételével vágtunk bele házunk felújításába, amit azóta is folyamatosan csinálunk, mert a ház nagy, a költségek tetemesek, időnk se mindig van téglát hordani vagy burkoláshoz pakolni egyik szobából a másikba. De majd idővel minden elkészül! 🙂

Free-Photos / Pixabay

Lakhatóvá tenni egy századelőn épült, elhanyagolt kúriát

Bőven túl voltunk az ellenségnek és barátnak szánt felújítás kísérleti fázisán, amikor nekiálltunk lakhatóvá tenni ezt az 1920-as építésű gyönyörű házat. Itt azonban merőben más problémákkal találtuk szembe magunkat. Szándékosan olyan házat vettünk, ami még éppen áll, vagyis elég erős és sokat kibírt már, viszont nagyon rossz állapotban volt: mindent mi akartunk megcsinálni benne, hogy teljes mértékben minket tükrözzön.

A ára igen kedvező volt ahhoz képest, hogy összközműves 130 nm lakóterület (3 bejárat, 2 generációs ház) + 100 nm egyéb helyiség (nyári konyha, fáskamra, pince – még egy lakérész simán belefér) + 200 nm, erős gerendázatú, független fedélszékes, beépíthető tetőtér, valamint 2000 nm udvar-kert, és 35 méter mély, tiszta vizű gyűrűs kút volt a 6 milliós vételárban, egy Balaton-parti nagyvárostól 12 km-re (autóval negyed óra, rendszeres buszjárat van, avval fél óra az út).

A teljes felújítást szó szerint kell érteni: épp csak a falakat hagytuk meg… Na, jó, az ablakokat és ajtókat se cseréltük ki, mert bűn lett volna: 100 éve beállt vörösfenyő nyílászárókat, gyönyörű, eredeti faragással vétek lett volna ocsmány műanyag ablakokra cserélni! Ezek felújítására, mázolására terveink szerint, idén nyáron kerül sor.

Amit mi alakítottunk ki:

 • régi föld kihordatása
 • központi fűtés (gázkazán + radiátorok)
 • homokkal töltöttük fel, arra 5 cm beton ment
 • teljes villanyhálózat csere (még régi rongyvezetékek voltak)
 • teljes vízhálózat kiépítése: két fürdő és két konyha (1-1 kész)
 • saját kezünkkel meszeltük ki a teljes házat – az nagyon kemény volt!
 • kerítés: vadháló, 100 méter hosszan, L-alakban (jobbra és hátul)
 • a kertet is előkészítettük gép földmunkával, hogy termelhessünk, közben
 • közel 2000 régi, kis méretű bontott téglát gyűjtöttünk össze, avval fogjuk burkolni az udvart idén nyáron.
elbym / Pixabay

Amit nem alakítottunk ki – szándékosan!

 • nem készült hő, pára és vízszigetelés, nem véletlenül! Ennek egy külön cikket szánok, mert nagyon fontos téma, és sokan itt rontják el a régi házakat! Jobb módszerek is vannak erre, mint az ipari anyagok!
 • a kerítést a szomszéd helyett, de úgy néz ki, nekünk kell, ha nyugtot akarunk a kóbor kutyáktól (nekünk is van kettő)…
 • nem cseréltük még ki a tető héjazatát, mert az már nem fért bele a büdzsébe, és egyébként is sokat kibír még ez a tető
 • nem építettük át a hátsó részt, ahol egy falat is ki kell majd cserélni, mert statikailag problémás – ez érinti a tető felújítását is – egy falat pedig ki kell venni, csak pillérek maradnak helyette
 • nem készült padlóburkolat a házban (kivéve a fürdőt, a wc-t és a mosókonyhát), mert eddig bizonytalanok voltunk, mivel burkoljunk, de most már körvonalazódik a dolog, úgyhogy megcsináljuk.

Az említett helyiségek kivételével beton van mindenhol, amit részben régi laminált lapokkal fedünk, hogy a konyhában a pult előtt könnyű legyen feltakarítani, ami lepotyog, vagy az előszobában a sarat könnyebben fel lehessen törölni. Máshol szőnyegeket tettünk le, abból szerencsére rengeteg van. Nem könnyű így tisztán tartani a szobákat, de idén – reményeink szerint – elkészül a burkolás. Nem akartuk elkapkodni, mert nem olcsó mulatság, pláne nem ilyen mennyiségben!

A következőkben folytatom a beszámolót az építkezés történetének részletezésével, külön fókuszálva pl. a szigetelés kérdésére, amit sokan a legdrágább, ám szükséges dolognak tartanak – én meg azt mondom, többet ésszel! Szó lesz burkolatokról, fal megtámasztásról, statikáról és kerti tóról is a folytatásban!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

error

Tetszik az oldal? Oszd meg másokkal is! :)