Hasznos vintage-alapok: utilitarian design

Hasznos vintage-alapok: utilitarian design

Divat a vintage: egyre többen fedezik fel a régi idők bútorainak szépségét. Ami régen modernnek számított, mára klasszikussá vált – vajon miért ilyen népszerű?

A hasznos design azon az elven alapul, hogy a tárgyak legfőbb erénye egyedül a funkcionalitásban rejlik. Évszázadokon át a legtöbb tárgyat – a mezőgazdasági eszközöktől a főzőedényekig – pusztán használatra szánták, és nem gyönyörködésre.

De már régen felismerték, hogy a haszonelvű tervezés, miközben igyekezett a technikai, gyakorlati kívánalmaknak minél logikusabban, hatékonyabban és olcsóbban eleget tenni, olyan tárgyakat hozott létre – akár kézi munkával állították elő őket, akár géppel – melyek funkcionális tisztaságukban nagyon is esztétikusak.

A hasznos design formai puritánsága és célszerűsége szolgált a modern mozgalom “a forma követi a funkciót” jelmondata alapjául. Az 1920-as és 1930-as években a modernisták, pl. Jacobus Johannes Pieter Oud minden díszítő elemtől megfosztott, kizárólag hasznossági szempontokat érvényesítő bútorokat (és épületeket) terveztek. Az ilyenfajta gyakorlatra nagy hatással volt a modern mozgalom szocialista szellemisége. Úgy érveltek, hogy minél ésszerűbb a design, annál kisebb az előállítási költség, s így a termék a munkásosztály számára is elérhetővé válik.

Asztalok és székek – James Leonard, 1948 (alumínium/rétegelt lemez)

Csakhogy ez a tervezői felfogás nem számolt annak a társadalmi rétegnek a konzervatív ízlésével, amelynek a fogyasztási cikkeit szánta.

A hasznos design legjelentősebb, legátfogóbb programját Angliában valósították meg 1941 és ’51 között. A kormány támogatását élvező, praktikus és nagyon egyszerű, úgynevezett Utility bútorok, textilek és kerámiák azzal a nem titkolt szándékkal készültek, hogy a jegyrendszer és a nyersanyaghiány éveiben felfrissítsék a hazai ipart.

A közelmúltban az avantgárd tervezők – pléldául Jasper Morrisonesszencialista terméktervekkel jelentkeztek, amelyek esztétikuma szintén funkcionális tisztaságukban rejlik.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

error

Tetszik az oldal? Oszd meg másokkal is! :)