Hogyan tervezd meg a felújítást? Kétszer mérj, egyszer vágj!

Hogyan tervezd meg a felújítást? Kétszer mérj, egyszer vágj!

Ha kellő körültekintéssel tervezed meg a felújítást, rengeteg fölös költséget, elpocsékolt időt és bosszúságot spórolhatsz meg!

A lakberendezés és a tervezgetés már kisgyerekként is foglalkoztatott. Amikor nyaranta a nagymamámhoz utaztunk és végigvonatoztunk az országon, én mindig lakberendező újságot kértem, azt lapozgattam egész úton. Nagyon tetszettek a műszaki rajzok és a színes ábrák, összevetettem őket a fotókkal, megtanultam, mit hogyan jelölnek a tervezők, és nagyon jól szórakoztam! 🙂

Később én is készítettem ilyen rajzokat, hol valós terekről, hol hol elképzelt lakásokról, házakról. Ma is, szinte mindig, amikor belépek valahová, megfigyelem, mi tetszik a berendezésben és mit csinálnék másképp. Egyszerűen szórakoztat, szellemi csemege számomra a lakberendezés és a belsőépítészet – gondolom evvel minden igényes ember így van. 🙂

Nem csak lakberendező újságokat, hanem építészetről szóló könyveket és weboldalakat is szívesen olvasok, egyszerűen csak azért, mert érdekel a téma. Így került a kezembe pár éve egy vályogházakról szóló szakkönyv, illetve így találtam meg egy angol nyelvű oldalt is, melyeket az Olvasószobában ajánlok figyelmedbe, ha tervezés előtt állsz!

Ahogy a vályogházakról szóló könyvben olvashatjuk, a felújítás megtervezésére szánjunk akár egy évet is. Ezt követi a megfelelő szakemberek felkutatása és kiválasztása, ami fél évbe is telhet. Ha minden összeállt, a megvalósítás mindössze pár hónap alatt kivitelezhető. Én megfogadtam a tanácsot, és azt kell mondanom, ez pontosan így van, azaz

kétszer mérj, egyszer vágj!

Vegyél méretet!

Első és legfontosabb egy pontos alaprajz készítése. Nekünk nem volt kivitelezőnk, aki levezényelte volna a felújítást, így mindent magunk mértünk le és mindenről mi magunk döntöttünk. Alaprajzot készíteni nem egy bonyolult dolog, készülhet a rajz papíron ceruzával vagy számítógépes programmal is. Mi hol ezt, hol azt használtuk, ami éppen kéznél volt.

Ami viszont mindig legyen kéznél: a colstok! A nagyon profik lézeres mérőt használnak, de a sima 5 méteres kihúzható mérőszalag is jó szolgálatot tesz.

andreas160578 / Pixabay

Készíts rajzot!

Ha lemértél mindent, rajzold le a lakást vagy házat és írd be a helyiségek falának hosszát, az ajtók szélességét, az ablakok padlótól mért távolságát stb. a megfelelő helyre. Vigyázz, hogy egyértelműen jelöld a dolgokat illetve pontos adatokat adj meg. Ha valami nem stimmel, inkább mérd meg újból, javítsd, amit kell, különben gondjaid támadhatnak pl. a burkolat számításakor, vagy a konnektorok saroktól és ajtótól való elhelyezésénél.

Használj színeket!

Az a lényeg, hogy számodra – és az ok számára, akiknek majd megmutatod a terveket – egyértelmű legyen, mit mivel jelölsz, pl. ajtók, ablakok, kémények, közműkiállások, különböző vastagságú és funkciójú falak stb. Használj elütő színeket, az ilyen rajznak nem szépnek kell lennie, hanem egyértelműnek!

Gondold át a terek kapcsolatát!

Nem tudom eléggé hangsúlyozni, hogy a megfelelő ingatlan kiválasztása mennyire sokat számít! Minden házból lehet valami csodát faragni, csak nem mindegy, milyen áron! A mi házunk pl. zseniálisan ki van találva, már az építtetője is jól végiggondolt mindent tervezéskor – mondják, professzor volt, csak a 30-as évek válsága és a háború elizélte az életét…

Házunk alaprajza – minden falat és ajtót meghagytunk

Az egyes helyiségeket mi alakítottuk ki a házban, azaz eredetileg nem ott volt a konyha, ahol most, és a többi szobának is más volt a funkciója. Csak a fürdő és a wc maradt ott, ahol eredetileg is volt, de a kisebbik vizesblokkot és konyhát (ami az előtérbe került) már mi csináltattuk meg.

Nagyon fontos, hogy gondold át az egyes terek, szobák kapcsolódását:

  • mit honnan logikus és kellemes megközelíteni
  • melyik szoba lehet közelebb az utcához (zajok, közvilágítás)
  • mi legyen védettebb helyen (sötétebb belső udvar, csend)
  • összesen hány, milyen funkciójú szobát szeretnél
  • hány vizesblokkra van szükséged (konyha, fürdő)

Ugyancsak fontos, hogy a közműveket gazdaságosan helyezd el:

Víz:

A vizes helyiségek ne kerüljenek túl messze egymástól, mert a vízcsövek kockázatot jelentenek egy esetleges csőtörés esetén. Erre persze kicsi az esély, ha jó szerelőt találtál, de az anyagok idővel elfáradnak, és nem túl jó, ha a szivárgó víz átáztatja a fapadlót… A vízcsövek – mind a bejövő, mind a kimenő ág – a lehető legrövidebb utat tegyék meg a lakásban! Ez a meleg víz és a fűtés gazdaságossága miatt sem mindegy: csökkentsd a hőveszteséget! Már most gondolj arra, ha később bővül a ház: egy lezárt fűtéscső kerüljön a beton alá, ahonnan majd folytathatod a további lakrész szerelvényezését.

Villany:

A villanyvezetékek esetében már nem ennyire egyértelmű a helyzet, mivel a szolgáltató légkábelétől az óráig, s az órától a házban lévő kismegszakító szekrényig (ami nálunk a mosókonyhában van), majd onnan az egyes fogyasztókig (kapcsolók, konnektorok, lámpatestek) jó hosszú utat tesz meg az áram! Összesen 1 km vezetéket építettek be nálunk – eddig! Ugyanakkor arra is gondolni kell, ha később bővítenéd a rendszert: mi pl. vittünk kábelt a padlásra és a ház hátulja felé is, amit idővel át szeretnénk majd építeni. Ugyancsak került vezeték az ház külső oldalára is csengőnek (még nincs).

Gáz:

Eredetileg két konvektor volt a házban a vendégszobában és a nappaliban, az egyik hátsó szobában pedig egy vaskályha állt. Mi fatüzelést szerettünk volna, de idővel be kellett látnunk, hogy nem bírnánk az evvel járó fizikai munkát, és körülményes lenne fával fűteni. A fűtés kialakítása egy családi házban külön téma, külön cikket is szánok neki. Most a lényeg az, hogy nálunk csak a fűtés megy gázzal, radiátorokkal fűtünk, tökéletesen működik és egyáltalán nem drága. Az óra a ház előtt van a vendégszoba ablaka előtt, onnan a vezeték a falon kívül a mosókonyháig megy, ott a kazán. Ez a ház “közepe”, így innen egyforma gyorsasággal áramlik a meleg mindenhová.

A bútorzat terve: pár változás ellenére a közművek és a szerelvények így is jó helyen vannak

Berendezés

Igen, ez az, amit mindenki a legjobban szeret! A bútorok, a szövetek, a stílusok és egyéb nyalánkságok. 🙂 Az az igazság, hogy ha már lerajzoltad a lakást vagy házat, kitaláltad, melyik szoba hol legyen, akkor AZON MELEGÉBEN kezd el kitalálni azt is, hol lesznek az egyes bútorok, ugyanis MÁR MOST oda kell kérned konnektort és kapcsolót, ahol majd szükséged lesz rá!

A villany-, víz és gázszerelőnek is tervet kell készítened + kérd ki a véleményüket és vedd figyelembe az aktuális szabványokat (pl. kapcsolók és konnektorok földtől való távolsága, valamit vizes helyiségben történő elhelyezésükre vonatkozó szabályok).

Mint látod, ez még a tervezésnek is csak egy töredéke, de még erről is rengeteget lehetett írni! A következő részben tovább sorolom a tervezés lépéseit!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

error

Tetszik az oldal? Oszd meg másokkal is! :)