Így találd meg álmaid otthonát!

Így találd meg álmaid otthonát!

Nekem fontos, hol élek: a település, a ház, a szomszédok. Nem mindenki ilyen, van, aki eléldegél egy albérletben, vagy inkább utazgat és gyakran vált lakóhelyet. Én nem. Megtaláltam álmaim otthonát!

Egy ingatlan adás-vétel nagy horderejű dolog az ember életében, ha az otthonáról van szó. Ha valaki befektetésnek vásárol ingatlant, akkor is körültekintően jár el. De ha az adott ház vagy lakása lakhelye lesz majd, akkor talán még inkább odafigyel a tökéletes ingatlan kiválasztására.

Így csináltuk mi:

Én személy szerint nagyon sok lakás részbeni vagy teljes felújításában vettem már részt, ahhoz képest, hogy alig múltam 30 éves. Mivel ezek az események komoly nyomot hagytak az életemben, külön írok majd mindegyikről.

Elöljáróban annyit, hogy éltem már panelben, vályogban, téglaházban, társas házban és kertes családi házban is. Még csak az albérletet és a mobilházat nem próbáltam, de építési anyag, elhelyezkedés és egyéb szempontból sok mindent megtapasztaltam, cserépkályhát és fatüzelést is.

Amikor a férjemmel eldöntöttük, hogy vidékre költözünk a fővárosból, akkor olyasmibe vágtunk bele, amiről neki egyáltalán nem volt közelebbi tapasztalata, engem pedig a nagymamámnál töltött gyermekkori nyarak inspiráltak – tehát lényegében romantikus kalandnak indult a dolog.

Szerencsére mindketten kötélidegzetű emberek vagyunk, nagy adag humorral felvértezve, így a rázós részek se tántorítottak el a dologtól, de tudom, hogy más már rég feladta volna, vagy bele se vág. Mi viszont bevállaltuk a lehetetlent és szépen csinálgatjuk is a házat, ahogy erőnkből telik, és még mindig bizakodók vagyunk. 🙂

Az ingatlan kiválasztásakor az alábbi szempontokat vegyük figyelembe:

Megfelel a célnak: itt fogunk lakni, bérbe adjuk, vagy más módon hasznosítjuk?

Mi pl. kifejezetten szép, építészetileg különleges ingatlanra vágytunk, és találtunk is ilyet: két különleges sarokszobája is van, klasszicista, szecessziós és bauhaus jelleget is hordoz – eredetileg egy klasszikus parasztház volt, de többször is bővítették.

Ár-érték arány: jó áron jutunk hozzá egy jó ingatlanhoz?

Befektetés szempontjából tartsd észben: A HASZON NEM ELADÁSKOR, HANEM VÁSÁRLÁSKOR KELETKEZIK! Vagyis, ha jót vettél, azt jól is adhatod majd el, mert tovább növekszik az értéke, illetve sokat hozhatsz ki belőle – vannak eleve jó ingatlanok, ami leginkább az elhelyezkedésből adódik. Ugyanígy vannak eleve rossz ingatlanok, ami szintén az elhelyezkedésükből adódik, s mert ezen nem tudsz változtatni, már vásárláskor károd származik abból, hogy ilyenben pihenteted a pénzed. Tehát:

Haszon nem eladáskor, hanem vásárláskor keletkezik!

Elhelyezkedés: abból a szempontból, amire nekünk kell, mennyire van jó helyen?

Nekünk szempont volt, hogy legyen tömegközlekedés a közelben, mert egyikünk sem tud vezetni. Bár tanyára vágytunk, végül mégis a falu mellett döntöttünk, és nem bántuk meg! A legközelebbi nagyváros 12 kilométerre van, busszal fél óra bemenni.

Állapot: abból a szempontból, amit kezdeni akarunk vele, milyen állapotban van?

Mi direkt felújítandó épületet kerestünk, amiben mindent mi alakíthatunk ki. Tapasztalatom szerint kétféle felújítás létezik: 1. nem tetszik és / vagy 2. eltakartak valamit a felújítással (ismerek olyat, akik „felújított” házat vettek, majd a nappaliban kinőtt a fű… nem volt beton…). Egy felújítandó házban nem érhet meglepetés. 🙂

Milyen értéknövelő beruházás várható az ingatlan környezetében?

Mivel a Balaton felvirágoztatása újból téma lett, én bízom benne, hogy a jövőben mi is be tudunk kapcsolódni az ideérkező turisták kiszolgálásába – emiatt már egy ökoturisztikai képzésen is részt vettem.

Anyagi hátterünk: van likvid tőkénk, netán hitelt kell felvennünk?

Nálunk pl. csak készpénz jöhetett szóba, én irtózom a hiteltől. Az mindig jó, ha van az embernek némi megtakarítása, de mi pl. az eladott lakás árából vettük a házat. Gondolni kell tovább a felújítás költségeire is – szorozd meg kettővel!

Ha egyszer mégis el kell adnunk, nyereséggel vagy veszteséggel lehetne?

Ez az, amire egyelőre gondolni se akarok! Szívemhez nőtt ez a ház, s néha azt álmodom, hogy kényszerűen el kell adnunk, és Amerikába kell költöznünk… NEEE! Viszont tudom, hogy jó pénzt kapnánk érte.

A tökéletes ingatlan kiválasztása

Tudod, úgy van ez is, mint annyi minden más az életben: a tapasztalat nagyon sokat számít! Aki még soha nem figyelt meg alaposan különféle ingatlanokat, nem hasonlította össze őket mindenféle szempont alapján, vagy amúgy sem figyel a részletekre és érzelmi alapon dönt, az rajta veszthet.

Ellenben aki sok mindent látott már ingatlan-ügyben, kisebb szakértővé képezte magát, rendszeresen figyeli az ingatlanpiac és gazdaság alakulását, vett már részt ingatlan-ügyletben ilyen vagy olyan módon és kellő intelligenciával jól méri fel a helyzetet, az nagyon jó üzletet hozhat ki egy házból.

Bizony, rengeteg hirdetést végigolvastunk. Mondjuk ráértünk: egyikünknek se volt akkoriban munkája, és a nagyvárosi közegben rosszul érezzük magunkat, szinte menekültünk onnan. Megjegyzem, vidéken hirtelen sokkal több barátunk lett és hamar munkát is találtunk, amire a fővárosban éveken át kilátásunk se volt. Ott egyszerűen nem ment semmi, itt meg minden jól alakul! Kinek így, kinek úgy – mással fordítva is megeshet a dolog, tudom jól. 🙂

Pesti lakásunk felújítását 2015 tavaszán fejeztük be, őszig beutaztuk az országot, szinte minden megyében jártunk (vonatos kirándulások voltak ezek: egy nap – egy ház), míg végül megtaláltuk A HÁZAT. Pénteken néztük meg először, vasárnap visszamentünk, hétfőn pedig ügyvéd előtt aláírtuk a papírokat, a pénzt átutaltuk (addigra eladtuk a pesti lakásunkat), a ház karácsonyi ajándék volt. 🙂

30 házat néztünk meg országszerte,
mire ezt megtaláltuk – 4 nap alatt megvettük!

Azért tudunk ilyen gyorsan dönteni, mert addigra már annyi mindent láttunk, annyi tapasztalatot, élményt gyűjtöttünk, annyit pontosítottunk, mit is szeretnénk, hogy amikor megtaláltuk ezt, azonnal tudtunk, hogy ez kell nekünk!!!

Sikerest házvásárlást kívánok mindenkinek! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

error

Tetszik az oldal? Oszd meg másokkal is! :)