Jót akarsz magadnak? Így NE vegyél lakást!

Jót akarsz magadnak? Így NE vegyél lakást!

Jó lakást venni nem nagy művészet, de ha dilettánsok döntenek egy ilyen fontos kérdésben, akkor a legjobbnak ígérkező üzlet is garantáltan katasztrófához vezet.

Aki követi a blogot, az már nyilván kitalálta: igen, ezt is az én mindent mindenkinél jobban tudó anyósomnak köszönhetjük. Isten látja lelkem, annyira de annyira szeretnék jókat mondani róla – ha tudnék… De sajnos a tények ezt nem teszik lehetővé!

Ha az anyós vesz lakást…

Megvettük hát álmaink otthonát karácsony körül, beköltözködünk tavasszal, és benne lakva újítottuk fel. A blog leginkább erről akar szólni, de mivel tanulságos történetek sora kíséri a sztorit, azokról is beszámolok. Szóval a terv az volt, hogy a két pesti lakás eladása után az egyikből vidékre költözünk a férjemmel – olyan házba, ami a miénk, és aminek a fejünk felől való eladásával nem fenyegethet ez az édes drága jó asszony. Ez össze is jött, mivel mi fél évig csak ház után kajtattunk, pénzt és időt nem sajnálva. A másik lakás árából a közeli nagyobb városban szándékoztunk egy lakást venni, bérbeadás céljából, mert akkor a pénz is be van fektetve, meg még hasznot is hoz. A gond természetesen az volt, hogy ezt a lakást az anyósom vette. Evvel el is dőlt, hogy rossz üzlet lesz. Ahová lép, ott fű nem terem.

A kép illusztráció

Mint a fent idézett cikkben írtam, mi a férjemmel az országot beutazva, 30 ház megtekintését intéztük fél év alatt – az anyós szerint nem elég gyorsan. Ő és ingatlanos barátnője ugyanennyi idő alatt (szintén velünk) kerestetett egy lakást egyetlen vidéki városon belül, de amit találtunk, az nekik nem volt jó. Több, mint egy éve tengődtünk bérbeadásból származó jövedelem nélkül, miközben egy teljesen felújítandó házban éltünk (nem volt konyha és fürdő, homokba fektetett átázott fapadlón aludtunk stb.), amikor végre az ingatlanos barátnő megnézett három lakást. Mondom, hármat. Nem harmincat, de még csak nem is tízet. Hármat. Kikötötték, hogy csak tégla lehet, cirkófűtéses, első emeleti, felújított, és bele kellett férnie a keretbe, sőt alkudni kellett. És milyen az élet? Lett ilyen lakás!

De csak azért, mert egy lakás tökéletesnek látszik, még nem biztos, hogy az! Egy felújított (ezért drága) lakást – ami ápol és eltakar – helyrehozni rettentően drága!

…nagyon rá fogsz fázni!

Tény, hogy az első emeleten van, meg tégla is, és első blikkre elhiszi az ember, hogy rendben van a cirkója. A tömegízlésnek megfelelően cseresznyefóliás a konyhabútor, műanyag az ablak és új a parketta meg a bejárati ajtó. Ráadásul erkélyes, déli oldali, közel a kórház, iskolák, óvodák. Meg kell hagyni, ezen a városon belül sokkal jobb helyen van, mint bármely lakás, amit Pesten adtunk el. De azon túlmenően annyi, de annyi gond van vele, hogy napestig csak sorolhatnám! Három év alatt 2,5 millió forintunk ment rá. A mi pénzünk. Nem az anyósé. Pedig az övé, 1/1 tulajdonos, mi meg szívunk. Az ő megoldása természetesen a klasszikus fenyegetőzés: ha ennyi bajunk van vele, eladja. Ez a férjem öröksége és annak a lakásnak az árából vette a mama, amibe a fia tett 4 milliót, úgyhogy beindultak az önvédelmi reakcióim ettől a fenyegetőzéstől, anyuka pedig verbálisan megkapta, ami jár:

Akkor durvult el igazán a helyzet, amikor pár hónapja hozzánk is elért a katasztrófavédelem legújabb intézkedése: bélelni kell a kéményeket. Közös kémény van a házban: egy kéményre legalább 3 lakás van rákötve, és mint kiderült, kazánt soha rá se szabadott volna kötni, szabálytalan, bírságolható. A kéményseprők 2 év haladékot adtak, de akkor több, mint 1 millió lesz, kazáncserével, ugyanis a jelenlegi készülék nem kondenzációs, így nem köthetjük vissza. Egy kondenzációs kazán gazdaságos víztartállyal 600 ezer Ft; a gázterv és engedélyek jó, ha 100 ezerből kijönnek; a kéménybélelés költsége 300 ezer / lakás; a szerelő munkadíja 100 ezer felé konvergál + a fürdő szétverésének és újraburkolásának ára. Amikor ez kiderült, anyuka első közlendője az volt, hogy neki nincs pénze. Azt tudni kell, hogy a lakás megvásárlásakor úgy alkudtunk le a mama kedvéért 500 ezret, hogy annak fejében az eladó még fél évig a lakásban maradhatott, de nem kellett bérelnie – na, és kitől esett ki az a bevétel…

A lakásvásárlás fáradalmait kipihenendő, a pénzből hajókázni ment a Csendes-óceánra – mi akkoriban lavórban mosdottunk a hideg vizes udvari kútnál…

Panaszra semmi ok: anyós gázszerelő!

Három évvel később utalta át a pénzt, mondván, a gázszerelésre adja – de mint látható, ez a felére se lesz elég. Az évek alatt néhány bérlő és egyéb “kártevők” annyira el tudták intézni a lakást, hogy oktatni kéne! A szellőztetés nem volt az erősségük, így bepenészedett az egyik szoba; a szomszéd részegen letörte a bejárati ajtó kilincsét; a rossz villanyszerelés miatt eltört a főzőlap; meg kiderült még millió minden más, és az általános karbantartási munkáknak is ára volt. Nyereség? Mondanám, hogy legalább 100 ezer 3 év alatt, de mínusz 2,5 M! Anyuka egyébként ezt avval intézte el, hogy (idézem): “Nem volt szerencsétek.” Ez volt tehát az a főnyeremény lakás, amiből anyós szerint nekünk olyan, de olyan hasznunk van, hogy még! És közölte, hogy elvárja: legyünk neki nagyon hálásak jótéteményeiért.

Nyáron hazalátogattak, a házunkat leszólták: szerintük igénytelenek vagyunk. Mondjuk, ha nem az ő lakásában pihenne eddig több, mint 6 milliónk, és nem állna előttünk további 1-2 millió kiadás a lakására, a házunk is szebb lenne.

És akkor ezen a ponton elfogyott a türelmem, így 5-6 évnyi anyósterror után, és úgy döntöttünk a férjemmel közösen (aki egyébként egy gyógyíthatatlan betegség következtében mozgáskorlátozott), hogy beszüntetjük a kommunikációt az édes drága jó anyukájával. Közöltem vele, hogy kapcsolatunknak az a fejezet, melyben minden balhét mi viszünk el, örökre lezárult. Évek óta vasárnaponként olyan őszinte és mély érdeklődésről tanúskodó kérdéseire válaszoltunk udvariasan, mint

“Hogy telnek a napjaitok” meg a “Milyen az időjárás” valamint “Anna dolgozik, keres pénzt, nem csak költi a tiédet, kisfiam?” (nyilván itthon nézem a falat); ha úgy gondolja, nem hallom, fájdalmasan felsóhajt, miért is nem az ő vallását követő rendes lányt vett el a fia, aki támogatná őt a vallás gyakorlásában – mert az mindent megold…

Javasoltam, próbálja meg kitalálni, vajon hogy telnek a napjaink, ha az utána történő romtakarítás minden pénzüket elvitte, egyébként meg hallgassa meg az óránkénti időjárás jelentést. Erre pattogott, hogy szemtelen vagyok és megint a lakás eladásával fenyegetett. Néha felhív, vagy egy ismerősét kéri meg, hogy zaklasson telefonon, mi meg felvesszük, de nem szólunk bele vagy letesszük, úgyhogy ordít, visít, toporzékol… Mellesleg Floridából küldi szívélyes üdvözletét, ahová 4 éve költözött, 70 évig itt élt (állítólag már elfelejtette, milyen itthon a tél), és elmondása szerint foglalkozik a gázszereléssel – és mégis hogyan?!

Tanulságok – hogyan vegyél jó lakást?

 1. Ne engedd, hogy más vegyen neked lakást!
  Mi se azért engedtük, mert azt hittük, jó vége lesz, de nem volt más választásunk, és próbáltunk jól kijönni belőle. Amennyire csak lehet, igyekezz beleszólni, hol legyen a lakás és milyen legyen, mert minden következményét te fogod viselni, ha egyszer megveszitek. Esetünkben jelenleg ott tart a dolog, hogy soha többet nem adjuk ki, hanem vállalkozunk benne. Végül is a mi tevékenységünk szempontjából egész jó helyen van és ezt kihasználjuk – CSÍZIÓ!
 2. Ha más vesz neked lakást, kösd ki, hogy részed legyen benne!
  Nem csak a vásárlásban, hanem tulajdonilag. A férjem se részt nem kapott a lakásból, se haszonélvező nem lett. Anyuka hallani se akart effajta puccsról és merényletről, netán az összes pénzt magára költi, ha feszegetjük a témát, így inkább hagytuk. Pontosan tudja, hogy ki vagyunk neki szolgáltatva, és élvezi. Részed egyébként akkor lesz benne, ha van valami eszköz a kezedben, visszatartasz valamit, illetve csak rajtad keresztül oldható meg valami. Senkinek a jóindulatára ne számíts, hogy majd észreveszi, te mennyit fáradoztál – akkor se, ha a szülő anyádról van szó!
 3. Ne fogadj el meghatalmazást, vagy ne gondold, hogy köteles vagy!
  Anyuka lakásának eladásakor az ingatlanos barátnője volt a meghatalmazott, de semmit nem volt hajlandó elintézni, és a helyzet az, hogy ennek jogi következményei sem lettek, és soha nem is lehetnek egy meghatalmazottra sem. Mindenért engem ugráltattak, velem meg papír nélkül nem álltak szóba a közművek. Természetesen ez is az én hibán volt, én voltam az ügyetlen menyecske… Most a férjem kapott meghatalmazást (persze most is én szaladgálok…).
 4. Nem biztos, hogy megéri lakást kiadni, csak ha elhanyagolod!
  Ha lelkiismeretes vagy és törődsz az emberekkel, valamint hajlamos vagy mindenkinek a búját-baját a nyakadba venni, akkor ez is fog történni. Én ilyen vagyok, és meg is szívat az élet, akarom mondani a bérlők, az anyósról nem is beszélve. Annak jó üzlet a lakáskiadás, aki hagyja lerohadni az egészet, és zsarnokoskodik a bérlőkkel. A bérlőink a lakás mellett valaki mástól egy üzlethelyiséget is béreltek, aki velük csináltatott meg mindent a boltban. Vele nem is mertek kekeckedni, a mi lakásunkat viszont totálisan tönkretették, és még nekik állt feljebb.
 5. Az egyszerűbb lakás sokkal jobb: a panel és a távfűtés előnyei
  Én kardoskodtam ugyan a panel mellett, de az csak akkor lett volna jó ötlet, ha anyós vagy a hasonlóan magas lóról észt osztó ingatlanos barátnő találta volna ki… Az ingatlanos barátnőnek egyébként meg kellett már csináltatnia a saját lakásában a kéményt a hatályos rendelet alapján, még a szóban forgó lakás megvásárlása előtt. Tudta ő, hogy ebben a lakásban is lehet ebből gond, de hát ha üthet egyet a barátnője menyén és a fián, akkor ugyan mért ne tenné? A panelben nem neked kell fűtést szerelni, és jóval olcsóbb benne felújítani bármit, pl. vannak csövek a falban a vezetékeknek + a soklakásos tömbök pályázhatnak pl. állami pénzből történő szigetelésre.

Legközelebb elmesélem, hogyan varázsoltuk újjá vállalkozásunk színhelyét!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

error

Tetszik az oldal? Oszd meg másokkal is! :)