Kőkorszakik keze közt elporladt leányálmok

Kőkorszakik keze közt elporladt leányálmok

Mint ígértem, beszámolok a felújítást megelőző felméréseken tapasztaltakról. Röviden: idegösszeomlás. Bővebben: lehet, hogy élve vagyunk eltemetve zombiföldén?!

Ma már röhögve és vicces történeteket mesélve emlékszünk vissza ezekre az időkre, de akkor halálosan komolyan meg voltunk rémülve, hogy ilyen szakembergárdával hogy a francba fogjuk felújítani ezt a nagy házat és valójában mennyibe fog ez nekünk kerülni?!

Kaland

Az ingatlanos révén, aki pár házzal lejjebb lakik tőlünk, megszereztem pár szaki számát, és belekezdtünk a felmérések szervezésébe. Mivel ingáztunk, egy napra több felmérést is egyeztettünk, de igyekeztünk különböző mestereket hívni: több vízszerelő is járt nálunk, de nem ugyanakkor… Csak a kőművesekkel nem volt szerencsénk, itt sértődés lett a dologból, mert nem voltunk tisztában a helyi viszonyokkal, és mindkét helyi szakit sikerült magunkra haragítanunk, végül egyik se vállalta a munkát… Még szerencse!

De a dolog egyáltalán nem volt olyan egyszerű: nem csak arról volt szó, hogy ki a szimpatikusabb, meggyőzőbb és ki milyen árat mond vagy mikor tud kezdeni. A helyi viszonyokra jellemzően ha az egyik volt a villanyász, a másik már nem akart festeni… Mert hogy ő azután a villanyász után nem fest, mert az úgy dolgozik… És ugyanez a burkolóval, vizessel és a többivel. Hirtelen egy oviban találtam magam, ahol a tagok a lekváros kenyéren veszekednek, ami annyit nem ér, nekünk meg csak ment el az időnk…

Mennyi az annyi?

Egyébként teljesen egyértelmű volt, miért ez a nagy tülekedés: mert pestiek voltunk. Szentül hitték a delikvensek, hogy tele vagyunk pénzzel – akkor mért költöztünk volna egy full felújítandó házba világvége alsóra?? Egyébként nem volt az arcunkra írva, hogy pestiek vagyunk (pedig ez rögtön feltűnik vidéken, én is kiszúrom őket), de mi nem egyszerűen csak hamar asszimilálódtunk, hanem alapból nem vagyunk olyan felvágósak. Ettől persze még mindenki vadul kotorászott a zsebünkben, nem is kicsit…

Az, hogy hogyan zajlik egy felmérés (melyik fél mit árul el, milyen infót tart vissza és kinek mi az elfogadható ígéret), az mindig a feleken múlik. Nincs rá szabály, hogy minek kell elhangozni egy felmérésen és mit lehet cserébe ténylegesen elvárni, az egész egy kicsit a piaci alkudozásra hasonlít:

Ha nincs ebben gyakorlatod, akkor bizony meglehet, hogy csúnyát átvágnak, és majd te leszel a nagy sztori a kocsmában, ki hogy rabolta le az újonnan beköltözott pestieket, hahaha… Azt rögtön fel kell mérned, mit néznek ki belőled a szakik és hogyan tudod ezt az előnyödre fordítani. Hidd el, a későbbi együttműködés csak akkor lesz gyümölcsöző, ha az elejétől fogva képben vagy: ne bízd egészen rájuk magad!

Esetemben pl. egyértelmű volt, hogy álmodozó pesti fiatalasszonynak tartanak, aki úgyis mindenbe bele fog menni a kényelem érdekében, pénze meg úgyis nyilván, mint a pelyva, így hát cukormázas stílusban szinte körbeudvaroltak a mesterek. Csakhogy én nem aznap kezdtem az ipart: mögöttem volt már több kisebb és két komplett felújítás, ingatlan adás-vételek (ingatlanos is voltam egy ideig), úgyhogy tudtam, minek mi a reális ára és nem csal a szimatom: tudom, ki akar átverni és azt is, hogyan. Na persze ezt nem érdemes a képükbe tolni: elegánsabb, ha az ember lánya adja a hülyét, okoskáék meg majd jól a kardjukba dőlnek…

Ha ennyire képben voltam, miért voltam megijedve?

Mert hónapokig (tavasszal, amikor már kezdtük volna a munkát, hiszen áprilistól már ott laktunk fürdő és konyha nélkül) egy ép kéz-láb szakit se találtunk!

Én elég gyorsan felmértem, hogy mind (de tényleg kivétel nélkül!) szélhámos, akiket folyvást emlékeztetni kellett arra, hogy habár Pestről költöztünk, attól még mi is itt alkunk: nem vagyunk tele pénzzel, tehát nem kell felszorozni az árakat, mert a felét talán megfizettük volna, így viszont egyikük se kapott megbízást, ami pont 0 Ft-t ért. Nem csak a pénzről volt szó: mért dolgoztunk volna olyanokkal, akik át akartak verni?!

A mesterek hozzá nem értése és múltban élése egyébként totálisan kiakasztott! Összközműves házat vettünk, tehát megvolt a lehetőség a gázfűtésre is (a férjem pedig mozgáskorlátozott, ami fontos szempont), ehhez képest szinte megbotránkoztak azon, hogy gázzal akarunk fűteni. Mintegy sértésnek vették, pesties fellengzésnek, mert mit képzelünk mi, miből fogjuk fizetni, és vajon miből telik rá?! Azóta egyesek már gyártottak maguknak magyarázatot

Cserépkályhást mondjuk alig találtunk a környéken, és bár van egy kályha elfekvőben a házban, teljes árban akarta vállalni, mintha tőle vettük volna a csempéket is. Aztán találunk másokat, de azok meg leszólták a házunkat, hogy régi – igen, 1920-ban épület… Még áll. 🙂 A kőművesek a hagyományos technológiákat és megoldásokat nem csak, hogy nem ismerték, de egyenesen megvetették és lenézték az olyan felvetéseimet, mint pl. mészhabarcs vakolat a vályogra (cement ne kerüljön bele, mert az vizesedést okoz) – szerintük a vályog dózerolni való…

Az egyik gázszerelő szerint azért kell a radiátort az ablak alá tenni, mert ott jól néz ki – no comment… Csak annyit tudtam rá mondani, hogy meg azért, hogy a cica tudjon nézegetni az ablakból, mire ő bőszen helyeselt – ez ám a szakértelem… Ilyen pillanatokban tényleg nem tudtam eldönteni, hogy ennyire gyökér a csávó, vagy totál hülyének néz?! Mondjuk mindegy is: ilyenek nem kaptak nálunk munkát! És azok sem, akik szerettek volna gázt szerelni, de akkor épp cserépkályha-pártiak voltunk és csak vizet kellett volna: két fürdő és két konyha neki nem volt elég nagy munka…

Konklúzió

A nagy pénz – nagy foci elvén működő dolog még csak-csak elfogadható, de a “nagy munka” és a “kis munka” mindenkinek mást jelent. Nekem pl. elég nagynak tűnt a munka: 130 nm, 11 helyiség (4 lakószoba, 2 konyha, 2 fürdő és egyebek), teljes villanyhálózat-csere és központi fűtés szerelés új kazánnal és radiátorokkal, betonozás és egyéb munkák (az ablakok cseréje kezdettől fogva fel se merült – ez se tetszett egyik májsztrónak se…).

Habár úgy tűnt, a “méret” nézőpont kérdése, mindegyiknek olyan vastagon fogott a cerkája, hogy átszakadt a papír! Némelyiküktől sosem kaptam árajánlatot, majd egymást kérdezgették, hova lettünk, mert nem hívtuk fel őket és nem kértük a munkát… Az se volt ám mindegy, ki miben határozta meg az árakat: órabér, napi bér, nm-ár, anyagár nélkül vagy avval (mert “ha ő veszi az anyagot, olcsóbb” – egy fenét! Ráteszi a maga hasznát!). Egyikük se mondott teljes árat, meghagyták nekünk a számolnivalót, hogy majd ahogy az idő telik, nyújthassák a keretet, mint a rétestésztát…

Egyszer 40-ig számoltam, hány fő illetve csapat járt nálunk felmérni, és mind könnyűnek találtatott… Szóval egy-egy ilyen portya után eléggé el voltunk keseredve, mert nem akartuk olyanokra bízni a munkát, akikben nem bízhattunk, de az is eszméletlenül valószínűtlennek tűnt, hogy ennyire sok a kőbunkó és dilettáns semmirekellő a helybéliek közt!

Végül találtunk egy rendes villanyszerelőt, akinek a révén akadt egy gázos is, aki persze vízszerelő is volt, így a fűtés- és világítás szerelésre lett emberünk, a meszelést pedig egyértelmű volt, hogy mi fogjuk csinálni (csak 130 nm alapterülethez ugyanekkora mennyezet + belső falak két oldala, mi az nekünk…). Kőművest iszonyú nehezen találtunk! Az említett villanyszerelő rokona kőműves volt – hírhedt alkoholista, nálunk is járt -, de őt a villanyszerelő nem akarta ajánlani, mást meg azért nem, mert most a rokona helyet hozzon oda mást?!

A konklúzió pedig az, hogy bízz a megérzéseidben! Ha valaki már kezdetektől gyanús (engem pl. meg akart kocsikáztatni az egyik fazon és gúnyolódott a férjem állapotán illetve megkérdőjelezte a teljesítőképességét – csak nem tudta, hogy hobbiból hereeltávolító műtéteket szoktam végezni…), akkor nem vagy köteles felfogadni az ipsét. Keresd a tökéletest, ne érd be kevesebbel, különben bánni fogod – persze volt, hogy mi is belefutottunk ilyenbe, majd azt is elmesélem!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

error

Tetszik az oldal? Oszd meg másokkal is! :)