Köszönöm a lájkokat! :)

Köszönöm a lájkokat! :)

Habár februárban írtam utoljára a blogra, folyamatosan lájkoljátok az oldalt. Köszönöm szépen, nagyon jól esik és sokat jelent nekem a biztatásotok! 🙂 Most elárulom, mi volt a kihagyás oka és mi lesz a folytatásban.

Az utóbbi időben nagyon lefoglalt egy tanár állás, amit ideiglenesen vállaltam el, óraadókánt. Meg kell, hogy mondja, jóval többet tettem, mint az egy óraadótól elvárható, mert én azt vallom, vagy csináljunk valamit rendesen, vagy sehogy. Ennek jegyében hanyagoltam az itthoni teendőimet és blogjaimat is, s a ház állapota eddig nem sokat változott. Még a tervezéssel se akartam foglalkozni, amíg a vizsgázó diákok ügyeit el nem rendeztem. De most már újra itthon vagyok, és máris belecsaptam a lecsóba! 🙂

congerdesign / Pixabay

Összeállt a terv, mit csináltatunk meg az idén:

 • az eredeti fa nyílászárók felújítása: törött üvegek cseréje, zárbetétek javítása, mázolás
 • burkolás: aljzatkiegyenlítés, aztán papírpadló + olaj és viasz (nem mondom, hogy nem tépelődöm, de megpróbáljuk)
 • kis fürdőszoba: kisebb alakítás a vízhálózaton, szerelvényezés, hideg burkolás
 • kis konyha felszerelvényezése, bebútorozása + hideg burkolás
 • bútorozás: végre helyükre kerülnek a bútorok és elpakolhatjuk a holminkat – 3 év után!
 • kerítés és kapu javítása és megmagasítása az utcafronton
 • hátul az egyik oldalon 75 m vadháló, a másikon 15 m téglafal építése
 • tereprendezés a kertben: sittszállítás és 1500 nm elsimítása, elegyengetése
 • egy-egy növény elültetése (a kert terve is elkészült már)
 • vakolatjavítás körben az egész házon és a verandán
 • futónövények ültetése a fal tövére (szigorúan ép vakolatra!)
 • ház körüli vízelvezetés ideiglenes megoldása, ideiglenes járda készítése
 • (megterveztük az első konyhát, de úgy döntöttünk, nem az idén csináltatjuk meg, hanem majd a hátsóval együtt)

Nos, ilyen terveink vannak, próbáljuk minél kisebb költségből kihozni a dolgokat, mert bár mindegyik munka szükséges, a későbbiekben komolyabb és nagyobb kiadással járó munkák várnak még ránk, pl. 450 nm tető…

sandid / Pixabay

Felmérettük a nyári konyha hátsó falának átépítését

Hogyan építsük át, hogy függ ez össze a tetővel, mennyibe kerül, kell-e terveztetni, ki vállalja stb. A falnak egy külön bejegyzést szentelek, most a lényeg az, hogy egy (amúgy nagyon normálisnak tűnő) kivitelező 1,5-2 milliót mondott rá, anyaggal-munkadíjjal, amivel én nem is vitatkoztam, mert ha így lesz jó, akkor legyen így.

Ugyanakkor viszont a fal és a tető bonyolult összefüggéseit fürkészve egy internetes fórumon rátaláltam egy nagyon rendes építészre, aki hasznos tanácsokkal látott el. Kiderült, hogy a fal nem feltétlenül szorul átépítésre, elég lehet megpántolni, ami sokkal olcsóbb, és sokkal kisebb trauma mind a mi, mind az épület életében – mert ennek a háznak lelke van! 😉

És ekkor, a kerítésnek szánt bontott téglára vadászva, találtam két kőművest (volt eladó téglájuk egy bontott házból), akik együtt dolgoznak és már a telefonban is megbízható, normális szakiknak tűntek. Ezért felvetettem nekik a pántolást, és most szervezzük a felmérést, csak ez az özönvíz betett: megvárjuk a jó időt, akkor lehet megnézni itt a munkát.

stevepb / Pixabay

Felméretés, árajánlat, költségtervezés, időpontfoglalás

Bár a pántolást és a tető javítását csak jövőre (vagy még később) tervezzük, már most felméretjük a munkákat, amit a szakik se vesznek zokon, szerencsére. Szakemberhiány van, időben kell szólni, ha csináltatni akar valamit az ember, és jobb is mielőbb tudni, mennyibe kerül, nehogy akkor lepődjünk meg.

Tulajdon képen azért méretünk fel mindent, mert az is kétséges volt, hogy az első lakrész komfortosabbá tételére költsünk az idén, vagy mindenképp a hátsó fallal és a tetővel kell foglalkoznunk, mert nem várhat tovább. Ám amikor kiderült, hogy felesleges lenne a fal átépítésére költeni, szárnyra kapott a tervezői fantáziám. Részleteket egyelőre nem árulok el – mindent ma maga idejében. 😉

A két rendes kőműves (akiktől bontott téglát vettem) egyébként őszre ígérte magát – ezért nem mindegy, mikor találja meg az ember a mestert! De legalább ősszel halad majd a kőművesmunka, addig pedig a többi szakembernek is lesz tennivalója.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

error

Tetszik az oldal? Oszd meg másokkal is! :)