Nappali: családi játszótér vagy nightklub?

Nappali: családi játszótér vagy nightklub?

A nappali – a konyha mellett – az a hely, ahol esténként és ünnepekkor összeül a család, ahol vendégeket fogadunk, ahol játszanak a gyerekek, ahol kiállítjuk dísztárgyainkat… Hogyan lehet mindez együtt szép?

A nappalit olykor lakószobaként is említik (az angol szó tükörfordítása), utalva arra, hogy itt éljük közös mindennapjainkat. Ebből a szempontból köthető a konyhához és az étkezőhöz is, ezért gyakran velük egy térben kap helyet, mintegy azok meghosszabbításaként (ez az amerikai konyha). A nappali teret ad a közösen eltöltött időnek, ünnepeknek, vendégeinknek. Hangulatos, tágas, hívogató helyiségként ábrázolják az illusztrációkon – csakhogy a “hangulatos, tágas és hívogató” mindenkinek mást jelent, illetve különböző terekben, különböző igényekhez, különböző módokon valósítható meg. Íme 4 variáció!

A klasszikus, amolyan angolos nappali

MikesPhotos / Pixabay

Hívhatjuk klasszikus nappalinak a képen látható szobát. Lássuk, mitől alakult ki ez a kellemes összkép!

 • Szép nagy kanapék és fotelek, amikben kényelmesen elterülhetünk.
 • Könyvespolcok és redőzött ernyőjű állólámpa – levehetjük kedvenc könyvünket és beleolvashatunk.
 • Műalkotások a kandalló felett, kiemelt helyen – talán a tulaj készítette, talán ismerőseitől kapta őket. Az ilyen tárgyak személyessé teszik a teret, emlékeket idéznek.
 • A dísztárgyak külön megvilágítást kaptak – fordítsunk külön figyelmet a hangulatos fényekre!
 • A szoba színvilága (piros-kék-fehér és barna), mintái (csíkok) és anyagai (fa, vászon bőr) szintén klasszikus és harmonikus összképet teremtenek.

Ugyanakkor ez a szoba egy galérián kapott helyet, látszik oldalt a korlát – a nappalinak nem muszáj az előszobából nyílnia, ha máshol alkalmasabb helyet találunk neki. A nappali házunk, lakásunk leglátványosabb tere. Olyasmi, mint a régi időben a tiszta szoba vagy a szalon – de azért nem egészen… 😉

Játszótér, gyerekbarát kreatív szoba

StockSnap / Pixabay

Ha a fenti berendezést egy kissé merevnek érzed, az nem a véletlen műve. 🙂 Valójában az a szoba addig nézett ki úgy, míg lefotózták, állítom! Egy igazán kellemes hangulatú nappalit a lakók megtöltik élettel. Nem szerencsés, ha a gyerekek vagy a vendégek úgy érzik, ebben a térben “viselkedni” kell és “illik / nem illik” valahogy ülni, nézni, levegőt venni… A nappali azért van, hogy itt végre elengedhessük, kényelembe helyezhessük magunkat, feloldódhassunk a mindennapos stressz hatása alól, és családtagjainkkal, barátainkkal jól érezzük magunkat.

Néhány szempont a gyerekbarát nappali kialakításához:

 • Lekerekített sarkok! Erre egyébként is érdemes figyelni, a balesetek elkerülés végett, de ebben a térben különösen ajánlott.  A járófelület (a szőnyeget is beleértve) ne csússzon, szintén a fentiek miatt.
 • Több zárt szekrény, hogy a játékokat gyorsan és egyszerűen elpakolhassuk. Ezt pár nyitott polccal oldhatjuk, ahol dísztárgyainkat, a gyerekek alkotásait és könyveinket helyezhetjük el.
 • Zöld növények, akkor is, ha a nappali ablakai a kertre néznek. Az élő (cserepes) növények minden szobába életet varázsolnak, JAVÍTJÁK A HELYISÉG LEVEGŐJÉT és valamelyest megkötik a szálló port.
 • Zárt szekrények helyett, a tárolás szépítésére, megoldás egy szép függöny – a gyerekekre és a gyermeki lelkű felnőttekre való tekintettel vidám, színes mintákkal. 🙂
 • Mosható huzat kerüljön a kanapéra és a fotelre – bármi megtörténhet, és egy fagyi-folt miatt ne legyen családi perpatvar. Ha nem akarunk új, mosható huzatú kanapét venni, akkor terítsünk rá egy takarót, plédet, ami felfogja a szennyeződéseket. Így bajság esetén elég csak azt egy mozdulattal eltávolíthatunk, hogy kimossuk, valamint könnyen cserélhetjük is.

Játékterem, klub és moziszoba

Free-Photos / Pixabay

Igen, ez is egy megközelítés, miért ne? Nagymenőknél nyilván csak így festhet a nappali. 😉 Ha nekünk történetesen az a vágyunk, hogy egy vegasi klub hangulatát idézze a lakószobánk, akkor a következőkre lesz szükségünk:

 • MULTIFUNKCIÓS JÁTÉKASZTAL, ami a gyerekekre optimalizált nappaliban is jól jöhet, valamint  egy panellakás nappalijában is elfér és könnyen arrébb is rakható (súlya általában 30 kg körül van).
 • Bárpult vagy valami olyasmi – az ilyen típusú nappalihoz különösen jól passzol az amerikai konyha.
 • Mozivászon méretű plazmatévé – hasonló (vagy még jobb) hatás érhető el egy projektor és egy számítógép összekapcsolása révén. A projektor a tévé antennájával is összeköthető, ha mindenképp a tévéműsort akarjuk nézni.
 • Óriási hangfalak, netán beépített hangszórók, hogy bulihangulatot teremthess!
 • Rejtet és nem rejtett (értsd: fényűző csillár) lámpákkal megoldott világítás, akár színes fényforrások – ledekkel szép hatást érhetünk el, még színváltós füzért is alkalmazhatunk a pazar hatást kedvéért.

Télikert, zöld szoba, oázis

StockSnap / Pixabay

Végezetül lássuk azt a verziót, ahol a lakótér egybeér a természettel. Ez a megoldás nem csak kerttel rendelkező, saját teraszra néző otthonokban képzelhető el, hanem egy toronyház sokadik emeletén, akár erkély nélküli lakás esetén is. Ha kedveled a természetes anyagokat és bármely élőlénnyel képes vagy jó kapcsolatot ápolni, akkor ez a neked való stílus! Északi szobába – épp annak sötét és zárt, komor jellege miatt – kifejezetten ajánlott! Lássuk a hozzávalókat:

 • Sok zöld, élő, azaz cserepes növény. A gyerekbarát nappali kapcsán már fejtegettem, miért fontos és hasznos ez. Ennél a stílusnál természetesen nélkülözhetetlenek a virágok. A szoba tájolását vedd figyelembe: a napsütéses óráktól függően válassz megfelelő fajokat (Észak – kevés fény, Dél – fényözön egész nap, az év minden szakában, Nyugat – délutáni erős napfény, Kelet – hajnali gyenge derengés). Ha kevés a hely, válassz egy függőleges virágállványt, melyet telepakolhatsz! Vigyázz, legyen stabil!
 • Nagyon hatásos lehet valamilyen természetes anyagú bevonat a falon és a mennyezeten. A következő anyagok jöhetnek szóba: fenyőlambéria, parafa (tekercsben kapható, felragasztható), nádszövet, nyers, fehérítetlen lenvászon (pl. egy keretre feszítve). Ha nem akarod fixen rögzíteni őket, akkor paravánt is készíthetsz belőlük.
 • Természetes anyagú bútorok, semmi műanyag, semmi szintetikus textil! Használhatsz fát, nyersvásznat, bőrt, hagyományos eljárással készült, törzsi időket idéző textileket (én pl. nagy Kilim-rajongó vagyok!).
 • A fényekre különösen érdemes odafigyelni, hiszen ez a tér a természetet hivatott becsempészni a lakásunkba – a fényeknek (habár mesterséges megoldásról van szó) a lehető legtermészetesebbnek kell lennie. Nem csak a természetes anyagú lámpatestekről van szó, hanem a fényforrás minőségéről: kerüld az éles fényeket, inkább rejtett világítást használj, amely természetes, napfényjellegű szórt fényt biztosít.
 • Ami a bútorzat jellegét, méretarányait illeti: részesítsd előnyben a nagy kiterjedésű, inkább lapos, földközeli bútorokat. A vízszintes formát erősítő berendezési tárgyak (pl. alacsony ülésmagasságú fotelek, különösen a fekvőfotelek) illenek ehhez a nyugodt, visszafogott stílushoz. Tartózkodj az instabilitást sejtető, kirívóan magas, álló bútoroktól és kiegészítőktől (ez alól csak a fent említett virágállvány kivétel).

Neked melyik a kedvenced? Milyen más ötleted van még? Oszd meg!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

error

Tetszik az oldal? Oszd meg másokkal is! :)