Otthon a semmi közepén: TERMÉKÉPÍTÉSZET

Otthon a semmi közepén: TERMÉKÉPÍTÉSZET

Noha a komplex építészeti szerkezetek ipari előállítása nehezen megoldható, az elfogadható árú, flexibilis és mobilis lakások iránt világszerte nő a kereslet.

Az építészeket és ipari formatervezőket évtizedek óta foglalkoztatja a sorozatgyártásra alkalmas fogyasztási cikként megtervezett épületek gondolata.

A terméképítészet egyik úttörő példája Walter Gropius és Konrad Wachsman munkája. 1942-es Packaged House (Ház csomagban) rendszerük a lakóépületek megépítéséhez szolgáló modulok sorozatgyártásán alapul. Bár az elgondolást szabadalmaztatták, nem lett belőle fergeteges üzleti siker, a gyártó cég felszámolása előtt mindössze 200 egység talált gazdára.

1944 és 1947 között Richar Buckminster Fuller megtervezte alumínium bevonatú (Whichita House-ként is ismert) Dymaxion Dwelling Machine-t. Amikor az előre gyártott elemekből készült épület prototípusát bemutatták, a forgalmazására létrehozott 38.000 megrendelést kapott. Fuller azonban nem volt hajlandó megkezdeni a gyártást, amíg tervét nem tökéletesítette. Így aztán a vállalkozás késedelmet szenvedett és végül elveszítette pénzügyi támogatóit. A tervező azonban rendíthetetlenül folytatta a munkát és 1949-ben realizálta a Geodesic Dome-ot, amelyet a mai napig is a terméképítészet legsikeresebb példájának tartanak.

1951-ben Fuller egyik barátja és kollégája, George Nelson is terméképítészeti rendszer tervezésébe fogott. Az Experimental House alapja az összekapcsolható (12′ × 12′, vagyis 365,76 × 365,75 cm méretű), átlátszó műanyag kupolás kockákból álló rendszer volt, mely modulos kialakításánál fogva nagyobb konfigurációs lehetőséget biztosított Fuller korábbi munkájánál, a Dymaxion Dwelling Machine-nál.

“Technikai értelemben magasan felülmúlja kézi munkával előállított versenytársait”

– állapította meg Nelson elegáns megoldásáról Artur Drexler, a New York-i Museum of Modern Art akkori kurátora.

Richard Hamilton és Marvin Goody terve, a Monsanto House of the Future épülete 1957-ben a disneylandi Tomorrowland kiállításra készült. A futurista külsejű építmény szárnyait alkotó négy egyforma műanyag elem Matti Suuronen finn építész 1970-es évekbeli kapszulaszerű épületelemeinek elődje. A finn építész munkája, a Fufuro Hosue

“egyetlen ugrással megtette az utat, mely a műanyag ház gondolatát a kísérleti fázisból a szériagyártásig vezette… A tervező minden megszokott lakásépítő elgondolást figyelmen kívül hagyva acéllépcső alapon nyugvó hatalmas rombuszt alakított ki”

– írta az épületről a Design for Scandinavia című lap. Az 50 nm alapterületű, mégis könnyű Futuro House-t, helikopterre akasztva, megközelíthetetlen helyekre is el lehetett szállítani.

Elszigetelt, üveggyapottal megerősített poliészter elemekből állt az ugyancsak könnyen mozgatható, későbbi Venturo House is, melyen Suuronen egy helsinki cég, az Oy Polikem megrendelésére fejlesztett ki.

Az utóbbi időben Ross Lovegrove Londonban működő formatervező foglalkozott behatóan a terméképítészet lehetőségeivel. A Solar Seed terve a minimális anyagfelhasználással készült, egy teljes egészében önálló nomád szerkezet esélyeit latolgatja. Elképzelése szerint a Solar Seed napenergiával működne – akárcsak a tervező merőben újszerű kültéri lámpái -, és kivitelezésénél a legkorszerűbb technológiát alkalmaznák.

A komplex építészeti szerkezetek ipari előállítása még mindig nehezen megoldható, a mozgó lakótér példái azonban – mint a híres Airstream lakóautó és Volkswagen lakókocsija – a 20. század design jelképei lettek.

Mivel az elfogadható árú, flexibilis és mobilis lakásokra nagy az igény, sőt, egyre nagyobb, a terméképítészet sikere a jövőben kétségtelenül nem annyira az építési és kivitelezési problémák megoldásán, mint inkább a helyi építési előírásokon, a telek- és tulajdonviszonyok rendezésén múlik majd.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

error

Tetszik az oldal? Oszd meg másokkal is! :)