USA: A kézműves mozgalomtól a vízesésházig

USA: A kézműves mozgalomtól a vízesésházig

Az amerikaiak a britektől vették át a társadalmi kézműves mozgalom gondolatát, és a saját képükre formálták: puritán vonalak, egyszerű díszek és – HÁZI VÍZESÉS!

Az amerikaik mindig túloznak, nem igaz? Ezért szeretjük őket! 🙂 Igazán nem lehet meglepődni azon, hogy miután a britektől átvették a társadalomjobbító kézműves mozgalom gondolatát és – az első telepesek hagyományait felelevenítve – szigorúbb vonalakra cserélték a díszes formákat, később mégis náluk, éspedig éppen ebből az irányzatból nőtte ki magát az a nagyszabású terveiről ismert építész, aki vízeséssel épített egybe egy lakóházat a természet lágy ölén… Ez kérem, Amerika! Semmin ne tessék meglepődni! 🙂

Sok amerikai tervezőre hatottak az angol Arts and Crafts mozgalom eszményei, és az, hogy gyakorlati bizonyítást nyert: a nemzeti stílus népszerűsíthető a hagyományos helyi formák átvétele révén.

Az amerikai tervezők, akik – mint Gustav Stickley, Charles P. Limbert és Elbert G. Hubbardmenekülni akartak hazájuk növekvő iparosodásának szorításából, vonzónak találták, hogy William Morris és Charles R. Ashbee a vidéki alkotóközösségeket támogatta. Gustav Stickley 1989-ben Európába látogatott, ahol találkozott többek között Charles R. Asbeevel és Charles Voysey-val. Hazatérve létrehozta saját műhelyeit a New York állambeli Syracuse-ban, és 1901-től kiadta rendkívül nagy hatású The Craftsman című folyóiratát.

Rusztikus bútorterveivel az első telepesek korának egyszerű formáihoz tért vissza, és a tervezés tisztes egyszerűségét hirdette, abban a meggyőződésben, hogy a “túlzott kifinomultság természetes következménye a dekadencia”. Az amerikai Arts and Crafts tervek általában egyszerű szerkezetűek és dísztelenebbek voltak, mint angol megfelelőik, mert az Egyesült Államokban a tervezők figyelmét elsősorban a mozgalom alapjául szolgáló társadalmi és demokratikus szemlélet ragadta meg, és nem a kézműves munka kultusza.

William L. Price építészre például olyan nagy hatással volt William Morris News from Nowhere (1889-1890) című utópisztikus regénye, hogy 1901-ben létrehozta a Rose Valley Közösséget a philaderpfiai Moylaneben. Vállalkozása kísérlet volt a demokratikus falusi közösség Arts and Crafts eszményének megvalósítására, amelynek tagjai “a munka kínálta örömet” keresik, és együtt fáradoznak minden társadalmi igazságtalanság eltörlésén. Sok nőt is vonzottak a mozgalom kínálta szabadságjogok: a nemek egyenjogúságát hirdették, és támogatták a továbbtanulásukat, elősegítve ezzel a nők emancipációját.

Ám a legtöbb közösség rövid életűnek bizonyult, mert kudarcot vallott minden igyekezete, hogy a kiváló minőséget összeegyeztesse a megfizethetőség szempontjaival. Üzleti sikereiről egyedül a Roycrofters Közösség vált híressé, amelyet Elbert G. Hubbard alapított 1883-ban. 1906-ban a Roycrofters műhelyekben már 400 kézműves dolgozott, és a közösség még fogadót is tartott fent a turisták és a potenciális vevők számára.

A kaliforniai Arts and Crafts mozgalom építészei és tervezői a spanyol-mexikói vizuális és kulturális örökségből csakúgy merítettek, mint a japán művészetből és a missziós stílusból. Charles és Henry Greene gazdag ügyfeleknek készített épülettervei hatásosan olvasztották egybe a fönti stílusok elemeit, de munkájuk részletgazdagságában gyökeresen különbözött Stickley-étől és Limbertétől.

Az Arts and Crafts formanyelvét érvényesítő legnagyobb amerikai építész és tervező Frank Lloyd Wright szintén ötvözte a nyugati és kelti hatásokat. A préri stílus elnyúló, alacsony formáit a természetes anyagok ötletes felhasználásával egyesítő épületei harmonikusan egybeolvadnak környezetükkel. Wright úttörő organikus designja hidat vert az Arts and Crafts és a modern mozgalom között, s ezzel nagy hatással volt a későbbi tervezőkre Amerikában és Európában egyaránt.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

error

Tetszik az oldal? Oszd meg másokkal is! :)