Vízálló burkolatok: a mosható festéktől a bontott csempéig

Vízálló burkolatok: a mosható festéktől a bontott csempéig

Az időtálló burkolat szép és tartós – másként pénzkidobás. De honnan tudjuk, mi fog tetszeni 10 év múlva is? Mi se tudtuk, így hát más alternatíva után néztünk!

Bevallom, számomra a burkolat a mumus egy felújítás kapcsán. A kővel (járólappal, csempével) az a baj, hogy hideg és csúszik. Ha falra kerül és fúrni kell, akkor féltem. Flex-szel én nem dolgozom, tehát egyedül nem tudom vágni, de a szaki “csodákra” lehet képes…

A burkolat kiválasztásának szempontjai

Meglehetősen sok időt fordítottunk arra, hogy kitaláljuk, hogyan kerülhetnénk el a csempét. Az előző felújításnál annyira gáz volt a burkoló, hogy már akkor eldöntöttünk: legközelebb mi fogunk burkolni. Az egyértelmű volt, hogy a zuhanyzóban vízzáró burkolatnak kell lennie, ezért felmerült, hogy komplett zuhanykabint veszünk, aminek saját akril tálcája és hátfala van, mert így lényegében nem kéne burkolni. A vízszerelőnk viszont felvilágosított (és ezt azóta nagyon sokan megerősítették), hogy nem igazán megoldott e szerkezetek vízszigetelése. Akármit csinálunk vele, szivárogni fog, és csak bosszankodni fogunk miatta, így erről letettünk.

Körüljártuk olyan alternatív burkolatok lehetőségét, mint a folyékony tapéta, vagy a tadelakt (egy kenhető marokkói burkolat), a glettbeton, esetleg a falra felvitt linóleum (ha a kórházaknak is bevált, miért ne?!), de végül úgy döntöttünk, hogy nem kéne ennyire túlbonyolítani. Olyan megoldásra volt szükségünk, amit mi magunk is meg tudunk csinálni, nem pedig olyanra, ami még a gyártóknál is kísérleti stádiumban van, no meg közel s távol nem akad egy szaki, aki legalább sejtené, miről van szó, és a végén csak mi állnánk ott egy halom kidobott pénzzel, a zuhanyzó meg szivárogna és átázna a fal…

Mosható festék – tényleg le lehet mosni…

Helyenként azért nem volt olyan bonyolult dolgunk, mint a zuhanyzóban. Mosható festéket vettünk, amit én magam vittem fel hengerrel két rétegben a konyhapult mögé, a mosdóhoz és a mosókonyhába. Nem volt se komplikált, se drága, és pár óra alatt meg is száradt. Azt írták, le lehet mosni róla bármilyen szennyeződést, akár az „incidens” után pár nappal is. A nagyon kedves eladó is megerősítette, hogy ők ilyet használnak a gyerekszobában és remekül bevált. Körbemaszkoltam (szalaggal kiragasztottam) a területet, ahová kenni akartam, és felvittem a halvány csontszínt, hamar elkészültem. A mész mellett alig látszik, alig üt el.

Csak később derült ki, miért hívják „lemosható” festéknek: mert amikor le akarom szedni a foltot, lemosom a festéket is… Hahaha. Legalább van humora a gyártónak, gondoltam. Nem tragédia, a konyha egyelőre olyan, amilyen, jövőre úgyis burkolunk nem ússzuk meg… A fürdőben a mosdó mögött is meglátszik minden fogmosás emléke… Lehet, hogy igénytelen vagyok, de az ilyen “apróságok” jelenleg egyáltalán nem tudnak foglalkoztatni. Komolyan. Tudom, hogy nem így kéne kinéznie, de ennyi pénzért nem vártam sokat. Csak abban akartam biztos lenni, hogy nem ázik át a fal – ha meg nedves is lesz egy kicsit, majd kiszárad.

Utálom a csempét, de a bontott legalább ingyen volt

Visszatérve a zuhanyzóra, beláttuk, hogy ott mindenképp csempéznünk kell. Viszont csak pár darabot rakattunk fel egészben a kőművessel – amit sikerült el is törnie, de annyi baj legyen! Azóta se esett le a falról, és tudunk tőle zuhanyozni, úgyhogy nem számít. A többit mi csináltuk a férjemmel mozaik technikával: kis kalapács, fogó, illesztgetés. Hajnalig tartott a buli, két éjszaka elkészült, szép lett.

A mosókonyha volt a kísérleti terep. Itt jöttünk rá, hogy nem a sarok vagy a fal, hanem a lefolyó felől kell indulni: úgy biztosan a lefolyó felé fog lejteni a burkolat, ha ez lesz a legmélyebb pontja, a sarkok és a fal felé pedig emelkedik. A zuhanynál csak a sarok és az aljzat készült mozaikkal, ugyanis derékszög sehol nem volt: se az egymásra merőleges falak esetében, se a fal-aljzat kapcsolatnál (vagyis nem volt függőleges a fal). A mozaik mindezt palástolja, és burkolót se kell hívni hozzá.

Az anyagot egy olyan barter során szereztük, amire már utaltam, t.i. ne dobj ki semmit, amíg fel nem újítottál mindent – meg utána se! Inkább cseréld el valamire valakivel, akinek a te cuccodra van szüksége, így mindenki jól jár! 😉

Akkoriban besegített nálunk egy ember a kerti munkákban, aki mellesleg gyűjti a fémhulladékot. Mivel a hulladékszállítóknál dolgozott, bontósokat is ismert, s rajtuk keresztül könnyen hozzájutott bontott vagy építkezésből maradt építőanyagokhoz is. Rengeteg rozsdás kacat hevert a kamrában az előző tulaj után, úgyhogy hívtam a fickót, elvitte a sok vasat, és hozott helyette egy rakat, szebbnél szebb, kifogástalan állapotú csempét!

Összeválogattuk, melyik hová lesz elég és hogy illenek majd össze – ebből lett a zuhanyzónk! Jövőre lecseréljük, de 4 évre tökéletes volt, és főleg olcsó.

Mitől lesz igazán vízálló a burkolat?

A kőművesünk ugyan bizonygatta, hogy a csemperagasztó is rendelkezik némi vízzáró képességgel – nekem is pont az volt a gondom, hogy “némi”… Ezért kenhető fólia került a falra és az aljzatra, majd arra ment a kültéri flexibilis csemperagasztóágyba a csempe. Természetesen a mázas kerámia nem ázik át, de a fuga egy porózus anyag, és ott csak bejut a víz, ezért kell a gumiszerű kenhető szigetelés, két rétegben, a sarkoknál szalaggal illesztve.

Később a fürdő és a mosókonyha padlóját is a hozott anyaggal burkoltuk, de a továbbiakban parafa-szigetelést használunk majd fapadlóval, a falakra pedig nagyon szép szürke mozaikcsempét sikerült vennem nagy tételben hatalmas kedvezménnyel. Ugyancsak gyűjtjük a régi cementlapokat, amiket a jövő tavasszal kezdődő nagyobb munkáknál fogjuk lerakni – már alig várom! 😉 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

error

Tetszik az oldal? Oszd meg másokkal is! :)