Vízszerelési munkák: minden falban dől el!

Vízszerelési munkák: minden falban dől el!

A víz mindig lefelé folyik, úgy tűnik, ez az egy biztos – de azon túlmenően bármi előfordulhat, amire előre nem számíthattunk: legyél felkészülve, mindenre, is!

A vízszerelés olyasmi, mint a villanyszerelés: hacsak nem te vagy a szakma ifjú (vagy sokat tapasztalt vén róka) mestere, akkor bizony aranykezű szakit kell kerítened hozzá! Az “aranykezűség” a díjszabásban is meg fog mutatkozni – de inkább fizesd meg a jó szakembert, minthogy szivárgó vízért vagy csőtörés és átázott fal miatti károkért fizess súlyos árat!

A mi vízszerelőnket a villanyszerelő javasolta, egy faluval odébb lakik, és kiderült, hogy a szemben lakó idős néni rokona szegről-végről. Már az első találkozásnál nagyon megkedveltük: az az igazi, belevaló, rátermett, jó humorú és éles eszű szaki, akit bárki szívesen elfogadna a nagyapjának is! Nem csinált gondot semmiből: megértette, hogy kályhát szeretnénk, majd azt is, hogy beláttuk: a gázkazán lesz az igazi!

Mivel nem csak víz-, hanem gázszerelő is, így a központi fűtést radiátorokkal szintén ő csinálta nálunk. A villanyszerelő előtte ajánlott egy másik embert is, de az már akkor lelépett, amikor csak fürdőt és konyhát kértünk, mert az neki nem volt elég nagy falat. Nos, aki a kicsit nem becsüli, a nagyot nem érdemli: aki elvállalta nálunk a “csak” vízszerelést, az végül fűtést is szerelhetett, több pénzért.

Ami a vízszerelés megtervezését illeti, tényleg jobb, ha megpróbálsz mindenre előre gondolni. Nem lesz könnyű, de erőltesd meg magad, mert ha később változtatnál vagy bővítenéd a rendszert, akkor bonthatod a burkolatot is!

Már a fűtésnél gondoltunk arra, hogy később a ház hátsó, jelenleg tárolónak használt részét miként szeretnénk hasznosítani: a tervek szerint táborokat és foglalkozásokat tartunk majd itt egész évben, tehát szükség lesz fűtésre és meleg vízre, nemenként elkülönített fürdőszobákra és egy konyhára. Ezért a fűtéscsöveket egy szakaszon a fal alatt átvitte szerelő, így gond nélkül bővíthető a rendszer arrafelé is. Nem így a vízcsöveket!

Ugyanis a bemenő ág (a nyomócső) későbbi bevitele nem túl nagy macera, amúgy is bőven át kell építeni azt a részt, a szennyvízelvezetést viszont méretezni kell. Ha arra terveztünk volna, hogy a házi szennyvizünkkel egy csőben vezetjük az egészet a csatornába, akkor hatalmas csöveket kellett volna lefektetni már a házba is. Ha túl sok szennyvíz folyik össze, az megbonyolítja az életet, nagyobb a dugulások lehetősége.

Jó, nyilván a települési hálózatok hatalmas csövekkel épültek, de meg is van hozzá minden eszközük, hogy elhárítsák a problémákat. Ez itt viszont egy egyszerű háztartás, ami mellé később kiépül egy szállásadásra és közösségi programokra alapított vállalkozás – nem jó keverni a kettő szennyvizét! Tehát a vízszerelés részben központi lett, részben viszont kisebb leágazásokat hagytunk itt-ott, amikkel majd folytatható a koncepció – kivéve a szennyvizet.

Kis konyha és nagy konyha: mosogató, bojler és mosogatógép

A konyha megtervezése és hibátlan kivitelezés egy külön tudomány! Nem szabad elkapkodni, jól meg kell tervezni: ha kicsi a hely, azért – ha nagy, akkor meg azért. Nálunk van egy nagy konyha (20 nm, 5 helyiség nyílik innen, ez a ház közepe), és egy kicsi (2 párhuzamos, 1,5-1,5 m hosszú falszakasz egy folyosó végén). Eddig a nagy konyhát használtuk, most készül a kicsi, mert a nagy átalakításra szorul, és addig kell egy másik hely, ahol főzök. A nagy konyhába eredetileg egyenes konyhát akartunk, de mivel van hely az L-alakúnak is, inkább úgy rendezzük majd be.

Viszont a két konyha vízszerelése más-más igényeket és lehetőségeket vetett fel, kezdve ott, hogy milyen messze van a melegvizes cső. Mivel a nagy konyha mosogatójáig kihűlt volna a víz, betettünk egy elektromos kis (25 literes) bojlert a mosogató alá. Úgyis a gép mosogat, és akár 60 fokra is felmelegíti a vizet. A kis konyhába is befér a mosogató gép (majd átvisszük), de ott a meleg víz is elég közel van (mivel a mosókonyhából jön át, és ott van a kazán meg a 120 literes meleg víz tartály). Hogy mi számít közelinek és távolinak, azt a szerelő mondja meg – ha jó szaki, jó ötletekkel szolgál! Ugyanarre találták fel az átfolyós vízmelegítővel felszerelt csapokat is.

A fürdőszobák: zuhany, kád, wc és bidé-fedél

Fürdőszobából is kettő van, az egyikben egy helyiségben van a kád és a wc, a másikban külön van a zuhany és a toalett. Elsőre mindkét helyen zuhanyt akartunk, mert úgyse fogunk órákat ülni a kádban, de mivel évek óta húzódnak a kádas fürdő munkálatai, most mégis rászántuk magunkat a változásra. A félkész zuhanyt megszüntettük, készül a kád! Ez is úgy van, mint a konyha: most a zuhanyos fürdőt használjuk, de ha kész lesz a kádas, akkor azért fogunk inkább ott fürdeni, mert a zuhanyzósat anno csak gyorsan összedobtuk, most pedig megcsináljuk jobban és szebben.

Az egyik leghasznosabb eszköz a bidé-fedél. Higiénikus megoldást jelent abban az esetben is, ha nincs lehetőség a wc mellett külön bidét is létesíteni – mellesleg kinek lenne kedve átülni, ha sokkal egyszerűbb megnyitni a vizet magunk mögött? 😉

Lányos házban vagy ott, ahol idős emberek szorulnak gondozásra, egyenesen kötelező felszereléssé tenném!

Sajnos, nem nagyon terjedt el itthon, s még mindig van, aki rácsodálkozik nálunk, hogy “Hát ez meg mi?!”és az a huncut mosoly is mindig ott bujkál a szájuk szegletében, amiből kb. ezt olvasom ki: “Hát ezek nem normálisak!”

A bidé-fedélhez ugyanolyan kiállásokra van szükség, mint egy mosdónál: hideg és meleg vizes sarokcsapokat kell kialakítani a wc mögött, melyre a bidé fedél flexibilis csövekkel csatlakozik. Az egykaros megoldással könnyen szabályozhatjuk és beállíthatjuk a megfelelő hőmérsékletű vizet. Az ára – népszerűtlenségének és idegenségének megfelelően – borsos, sőt, néha több hétre rendelve tudjuk csak beszerezni még a nagyobb szaniterüzletekben is. De megéri, hidd el, ha egyszer kipróbálod, megváltozik az életed! Csak tarts kis törölközőt a közelben! 😉

Mosókonyha és háztartási helyiségek vízellátása

Mindig is szerettem volna egy mosókonyhát! Panelben nőttem fel, és nagyjából 30 éves koromig kizárólag társasházi lakásokban laktam, tehát nem is álmodhattam arról, hogy a mosógép ne a kád mellett legyen… A konyhai pult alá építést se tartom jó megoldásnak – hacsak nincs más lehetőség. De egy mosókonyha, ahol eltűnik a szennyes és a takarítószerek; ami egyben kamraként is funkcionál (nálunk pl. itt van a hűtő is); valamint elrejti a ház teljes gépészetét: kazánt, melegvizes tartályt és kismegszakítós szekrényt – maga a valóra vált álom, egy igazi kincs!

Ha van a házadban egy olyan helyiség, ami alkalmas lehet mosókonyhának, mindenképp tervezz egy ilyen praktikus helyiséget! Legjobb, ha közel van a fürdőhöz (nálunk mellette van) és a konyhához (nálunk onnan nyílik), és fontos, hogy legyen ablaka, így a pára gond nélkül távozhat. Túl sok textilt azért ne zsúfolj itt össze! A gardróbot én nem itt rendezném be, mert a nedves levegő nem tesz majd jót a tiszta ruháknak, még ablak mellett sem!

Kerti csap, kút és a gyűjtött esővíz felhasználása

Nos, ez az, ami nálunk még nem teljesen megoldott… A kerti csapunkról kiderült, hogy szivárog, így inkább elzártuk. Most nem öntözök, a kert sincs még kész, a kutyáknak pedig a mosókonyhából adok vizet – mellesleg a tányérjukat is itt mosom, vagy a koszos cipőt, tehát a mosókonyha tényleg nagyon fontos és praktikus helyiség! Úgy tervezzük, hogy idővel az esővizet is gyűjtenénk, és vezetékeken át egy csapig vinnénk, hogy könnyen megnyithassuk és elzárhassuk, amikor szükség van rá.

Ez annyiban tartozik a vízszereléshez, hogy a földbe a csöveket vélhetően a vízszerelő fekteti majd le, ahogy a vízórától a házig is ő ásta ki az árkot a nyomó- és s szennyvízelvezető csöveknek. De pl. az ereszcsatornából történő levezetést a bádogos fogja kialakítani, tehát megint többféle munkát kell összehozni – hát, ez már csak ilyen. A permakultúrában hangoztatott szürkevíz felhasználását (mint pl. hogy a mosógépbe esővíz menjen) mi is szerettük volna kipróbálni, de erre még a nagyon jó fej vizest se tudtuk rábeszélni…

Avval magyarázta a tiltakozását, hogy a vízművseek problémáznának, mivel nem stimmelne a bejövő és a kimenő víz mennyisége: az esővíz bejövetelekor nem pörög az óra, a szennyvizünk viszont annyival több lesz. Mondjuk, nem tudok róla, hogy a szennyvíznél is fel lenne szerelve egy óra, és csatornahálózaton vagyunk, tehát nem a szippantós kocsi tartálya telik, vagyis hogyan lehetne kimutatni, hogy több víz távozik, mint amennyi bejött? Mindegy, nem vállalta, nem erőltettem, attól még egy csomó víztakarékos és környezetbarát megoldást alkalmazok a háztartásunkban.

A tábori konyha és a nemenként elkülönített mosdók

Na, itt meg pláne nem tartunk, csak azért említem meg, mert – ahogy fent írtam – az előrelátó gondolkodás nagyon fontos olyan “mélyreható” kérdésekben, mint a falvéséssel járó és burkolatot is érintő vízszerelés, ami (utólagos változtatás esetén) nagy rombolással és tetemes többletköltséggel jár. Az már eldőlt, hogy lent lesz egy konyha, mögötte két fürdő (nemenként 1-1, zuhannyal, mosdóval és wc-vel + bidé fedél;)), fent pedig 1-1 mosdós wc, vagyis próbálunk egy strangot kialakítani, hogy a meleg víz ne hűljön ki, mire a felhasználási helyére ér, és a szennyvíz se “utazzon” túl sokat.

A jelenlegi törvényi szabályozás szerint 10 főre 1-1 mosdó- illetve fürdőhelyiségnek kell jutnia . A tetőtérben 10 szobát tudunk kialakítani, 2-2 ágyal 20 fő fogadására alkalmas szállásunk lehet, egy lenti közös konyhával. Így pont jó lesz a 2 fiú és 2 lány wc, 1-1 zuhanyzóval – én is ilyen táborokban szocializálódtam! 😉 Azon vagyunk, hogy mihamarabb elkezdjük a nagy terv megvalósítását, hiszen amikor új otthonunkat kerestük, pont azért döntöttünk e mellett a ház mellett, mert szinte láttuk, hogy mindez megvalósítható benne. Sokan nyaralhatnának nálunk, illetve vehetnének részt változatos programjainkon – a járvány se tart örökké! 😉

A későbbiekben külön-külön is foglalkozok majd a vizes helyiségek kialakításának szempontjaival, buktatóival és trükkös megoldásaival.

Ne maradj le, kövess a Facebookon!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

error

Tetszik az oldal? Oszd meg másokkal is! :)